Carola Schouten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carola Schouten
Carola Schouten.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Cornelia Johanna Schouten
Geboren 6 oktober 1977
Functie Lid Tweede Kamer
Partij ChristenUnie
Politieke functies
2011-heden Lid Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Carola Schouten ('s-Hertogenbosch, 6 oktober 1977) is een Nederlands politica van de ChristenUnie. Sinds 18 mei 2011 is ze lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Datzelfde jaar nog werd ze door de parlementaire pers verkozen tot 'Politiek talent van het jaar 2011'.

Biografie[bewerken]

Schouten groeide op in Giessen (Noord-Brabant), studeerde na het vwo bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en was vervolgens beleidsmedewerker werk en inkomen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In 2010 was ze verkiesbaar voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 en stond op de zesde plaats op de kandidatenlijst. Ook was Schouten lid van de commissie verkiezingsprogramma ChristenUnie, werkte ze sinds 2006 als beleidsmedewerker sociale zaken en werkgelegenheid en vervolgens als senior beleidsmedewerker financiën van de Tweede Kamerfractie en was ze vanaf 2010 coördinator van de beleidsmedewerkers van die fractie.

Kamerlid[bewerken]

Doordat fractievoorzitter André Rouvoet per 17 mei 2011 de politiek verliet, kwam er in de ChristenUnie-fractie een zetel vrij, die werd ingenomen door Schouten. Op 18 mei 2011 werd zij beëdigd. Schouten kreeg het woordvoerderschap inzake Hoger Onderwijs, Justitie, Economie en Innovatie, Financiën en Pensioenen. Haar maidenspeech hield ze op 24 mei en deze ging over de kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs. Op 9 juni dat jaar opperde zij om een snelle herstructurering van de Griekse schulden in gang te zetten, oftewel een (gedeeltelijke) kwijtschelding. Op 26 en 27 april 2012 was zij de medeonderhandelaar van de CU naast Arie Slob voor het zogeheten Lenteakkoord. In september 2012 werd zij met ruim 16.000 stemmen herkozen.

In november 2015 werd Schouten voorzitter van een Kamercommissie die onderzoek ging doen naar het lekken van geheime informatie uit de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (de commissie-Stiekem).[1] De commissie kreeg dezelfde bevoegdheden als een parlementaire enquêtecommissie. Op 20 januari 2016 werden de bevindingen van de commissie-Schouten gepresenteerd.[2]

Persoonlijk[bewerken]

Schouten is een alleenstaande moeder en heeft een zoon. Ze is lid van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

Externe link[bewerken]