Carola Schouten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Carola Schouten
Carola Schouten (2017)
Algemene informatie
Volledige naam Cornelia Johanna Schouten
Geboren 6 oktober 1977
Geboorteplaats 's-Hertogenbosch
Functie Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
Sinds 10 januari 2022
Partij ChristenUnie
Religie Vrijgemaakt gereformeerd
Titulatuur drs.
Alma mater Erasmus Universiteit Rotterdam
Politieke functies
2011–2017,
2021–2022
Lid Tweede Kamer
2017–heden Vicepremier
2017–2022,
2022
Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
2022–heden Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Cornelia Johanna (Carola) Schouten ('s-Hertogenbosch, 6 oktober 1977) is een Nederlandse politica van de ChristenUnie. Sinds 10 januari 2022 is ze minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in kabinet-Rutte IV. Sinds 26 oktober 2017 is ze tevens vicepremier.

Eerder was Schouten minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in kabinet-Rutte III, wat ze ook nog kort waarnemend was in kabinet-Rutte IV. Van 31 maart 2021 tot 10 januari 2022 was zij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, wat ze eerder van 18 mei 2011 tot 26 oktober 2017 ook al was. Ze is sinds 2022 de langstzittende vicepremier van Nederland ooit.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Schouten groeide op in Giessen in Noord-Brabant, samen met haar twee zussen. Vanaf 1985 runde haar moeder de melkveehouderij na het overlijden van haar vader.[1] In 1995 verhuisde ze naar de Rotterdamse wijk Spangen. Ze studeerde na het vwo bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en was vervolgens beleidsmedewerker werk en inkomen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze trad vervolgens als medewerker in dienst van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie, waar ze de Kamerleden van haar partij ondersteunde op het gebied van sociale zaken en werkgelegenheid en later financiën. Ze was lid van de commissie verkiezingsprogramma ChristenUnie en was vanaf 2010 coördinator van de beleidsmedewerkers van die fractie. In 2010 was ze verkiesbaar voor de Tweede Kamerverkiezingen 2010 en stond op de zesde plaats op de ChristenUnie-kandidatenlijst. De ChristenUnie verloor een zetel en kwam op vijf, waardoor Schouten niet in de Kamer kwam.

Tweede Kamerlid[bewerken | brontekst bewerken]

Schouten in 2011

Nadat fractievoorzitter André Rouvoet op 17 mei 2011 het parlement verliet, kwam Schouten alsnog in de Tweede Kamer. Op 18 mei 2011 werd zij beëdigd. Schouten kreeg het woordvoerderschap inzake Hoger Onderwijs, Justitie, Economie en Innovatie, Financiën en Pensioenen. Haar maidenspeech hield ze op 24 mei en deze ging over de kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs. Op 9 juni dat jaar opperde zij om een snelle herstructurering van de Griekse schulden in gang te zetten, oftewel een (gedeeltelijke) kwijtschelding. Aan het einde van het jaar werd ze door de parlementaire pers verkozen tot "Politiek talent van het jaar 2011".

Op 26 en 27 april 2012 was Schouten de medeonderhandelaar van de ChristenUnie naast Arie Slob voor het zogeheten Lenteakkoord. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2012 werd zij met ruim 16.000 stemmen herkozen. In november 2015 werd Schouten voorzitter van een Kamercommissie die onderzoek ging doen naar het lekken van geheime informatie uit de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (de commissie-Stiekem).[2] De commissie kreeg dezelfde bevoegdheden als een parlementaire enquêtecommissie. Op 20 januari 2016 werden de bevindingen van de commissie-Schouten gepresenteerd.[3]

Bij de kabinetsonderhandelingen van 2017 was zij, als enige vrouw, medeonderhandelaar namens haar partij, naast hoofdonderhandelaar Gert-Jan Segers.

Minister in kabinet Rutte-III[bewerken | brontekst bewerken]

Na afronding van de kabinetsonderhandelingen trad Schouten toe tot het kabinet-Rutte III als vicepremier namens de ChristenUnie en minister van het opnieuw opgerichte Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Tijdens haar ministerschap ontwikkelden zich verschillende ingewikkelde dossiers, waaronder fraude met fosfaatrechten door melkveehouders,[4] een Europees verbod op pulskorvisserij[5] en het ongeldig verklaren van het Programma Aanpak Stikstof dat leidde tot de stikstofcrisis.[6] Schouten werd coördinerend bewindspersoon op dat dossier, waarin haar departement de meest ingrijpende maatregelen moest nemen. Ging het terugbrengen van de max. snelheid op de autowegen door VVD-collega Cora van Nieuwenhuizen vrij soepel, Schouten kreeg te maken met een reeks boerendemonstraties, soms met een dreigend karakter. Ze kwam met een vrijwillige opkoopregeling van landbouwgrond rond kwetsbare natuurgebieden, maar daarvan werd veel minder gebruik gemaakt dan gehoopt.[7] Bovendien bleek uit cijfers van het CBS dat door uitbreidingen elders de veestapel nauwelijks was geslonken.[8] Schouten concludeerde, dat onteigening niet meer kon worden uitgesloten, maar dat dat aan het volgende kabinet zou zijn. Zelf was ze weer secondant van fractievoorzitter Segers in de kabinetsformatie.

Minister in kabinet-Rutte IV[bewerken | brontekst bewerken]

In het kabinet-Rutte IV werd ze wederom vicepremier en verruilde ze het ministerschap van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor het ministerschap voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Op 5 september 2022 stapte partijgenoot Henk Staghouwer op als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, waarna Schouten diens taken tijdelijk waarnam tot Piet Adema op 3 oktober 2022 aantrad. Als minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen was zij verantwoordelijk voor de Wet toekomst pensioenen (Wtp), die in werking trad op 1 juli 2023. Het geldt als de grootste hervorming van het Nederlandse pensioenstelsel ooit.[9]

Op 14 juli kondigde Schouten haar vertrek uit de politiek aan, maar wilde aanblijven als demissionair minister totdat er een nieuw kabinet is.[10]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Schouten heeft een zoon en zij is lid van de Nederlandse Gereformeerde Kerken.[11]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Lodewijk Asscher
Vicepremier
2017 - heden
Opvolger:
-
Voorganger:
Henk Kamp (als minister van EZ),
Henk Staghouwer
Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
2017 - 2022,
2022
Opvolger:
Henk Staghouwer,
Piet Adema
Voorganger:
-
Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
2022 - heden
Opvolger:
-
Zie de categorie Carola Schouten van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.