Carola Schouten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carola Schouten
Schouten in 2019
Algemene informatie
Volledige naam Cornelia Johanna Schouten
Geboren 6 oktober 1977
Functie Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Partij ChristenUnie
Religie Vrijgemaakt gereformeerd
Titulatuur drs.
Alma mater Erasmus Universiteit Rotterdam
Politieke functies
2011-2017,
2021-heden
Lid Tweede Kamer
2017-heden Vicepremier
2017-heden Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Cornelia Johanna (Carola) Schouten ('s-Hertogenbosch, 6 oktober 1977) is een Nederlands politica van de ChristenUnie. Sinds 26 oktober 2017 is zij vicepremier en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kabinet-Rutte III. Sinds 15 januari 2021 is zij demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, door de val van het kabinet-Rutte III. Eerder was zij van 18 mei 2011 tot 26 oktober 2017 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Schouten groeide op in Giessen in Noord-Brabant. Vanaf 1985 runde ze na het overlijden van haar vader de boerderij samen met haar moeder en twee zussen. In 1995 verhuisde ze naar de Rotterdamse wijk Spangen. Ze studeerde na het vwo bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en was vervolgens beleidsmedewerker werk en inkomen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze trad vervolgens als medewerker in dienst van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie, waar ze de Kamerleden van haar partij ondersteunde op het gebied van sociale zaken en werkgelegenheid en later financiën. Ze was lid van de commissie verkiezingsprogramma ChristenUnie en was vanaf 2010 coördinator van de beleidsmedewerkers van die fractie. In 2010 was ze verkiesbaar voor de Tweede Kamerverkiezingen 2010 en stond op de zesde plaats op de ChristenUnie-kandidatenlijst. De ChristenUnie verloor een zetel en kwam op vijf, waardoor Schouten niet in de Kamer kwam.

Tweede Kamerlid[bewerken | brontekst bewerken]

Schouten (2011)

Nadat fractievoorzitter André Rouvoet op 17 mei 2011 het parlement verliet, kwam Schouten alsnog in de Tweede Kamer. Op 18 mei 2011 werd zij beëdigd. Schouten kreeg het woordvoerderschap inzake Hoger Onderwijs, Justitie, Economie en Innovatie, Financiën en Pensioenen. Haar maidenspeech hield ze op 24 mei en deze ging over de kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs. Op 9 juni dat jaar opperde zij om een snelle herstructurering van de Griekse schulden in gang te zetten, oftewel een (gedeeltelijke) kwijtschelding. Aan het einde van het jaar werd ze door de parlementaire pers verkozen tot "Politiek talent van het jaar 2011".

Op 26 en 27 april 2012 was Schouten de medeonderhandelaar van de ChristenUnie naast Arie Slob voor het zogeheten Lenteakkoord. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2012 werd zij met ruim 16.000 stemmen herkozen. In november 2015 werd Schouten voorzitter van een Kamercommissie die onderzoek ging doen naar het lekken van geheime informatie uit de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (de commissie-Stiekem).[1] De commissie kreeg dezelfde bevoegdheden als een parlementaire enquêtecommissie. Op 20 januari 2016 werden de bevindingen van de commissie-Schouten gepresenteerd.[2]

Bij de kabinetsonderhandelingen van 2017 was zij, als enige vrouw, medeonderhandelaar namens haar partij, naast hoofdonderhandelaar Gert-Jan Segers.

Vicepremier en minister van LNV[bewerken | brontekst bewerken]

Na afronding van de kabinetsonderhandelingen trad Schouten toe tot het kabinet-Rutte III als vicepremier namens de ChristenUnie en minister van het opnieuw opgerichte Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Tijdens haar ministerschap ontwikkelden zich verschillende ingewikkelde dossiers, waaronder fraude met fosfaatrechten door melkveehouders [3], een Europees verbod op pulskorvisserij[4] en het ongeldig verklaren van het Programma Aanpak Stikstof dat leidde tot de stikstofcrisis[5].

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Schouten woont in Rotterdam en heeft een zoon. Ze is lid van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.[6]

Televisieoptredens[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 2014 speelde Schouten drie afleveringen mee in De Slimste Mens. Op 16 augustus 2020 was ze te gast bij Zomergasten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Lodewijk Asscher
Vicepremier
2017 - heden
Opvolger:
-
Voorganger:
Henk Kamp (als minister van EZ)
Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
2017 - heden
Opvolger:
-
Zie de categorie Carola Schouten van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.