Wopke Hoekstra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wopke Hoekstra
Wopke Hoekstra (2018)
Wopke Hoekstra (2018)
Algemene informatie
Volledige naam Wopke Bastiaan Hoekstra
Geboren Bennekom, 30 september 1975
Functie Minister van Financiën
Sinds 26 oktober 2017
Partij CDA
Religie vrijzinnig protestants
Titulatuur Mr., MBA
Alma mater Universiteit Leiden & INSEAD
Politieke functies
2011-2017 Lid Eerste Kamer
2017-heden Minister van Financiën
Parlement.com (biografische informatie)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Wopke Bastiaan Hoekstra (Bennekom, 30 september 1975) is een Nederlands politicus voor het Christen-Democratisch Appèl (CDA). Sinds 26 oktober 2017 is hij minister van Financiën in het kabinet-Rutte III. Eerder was hij lid van de Eerste Kamer (2011-2017)[1] en vicevoorzitter van de CDA-fractie.

Biografie[bewerken]

Hoekstra studeerde rechten in Leiden en haalde daar ook zijn propedeuse geschiedenis. In Leiden was hij praeses van Minerva.[2] In 2000 studeerde hij rechten en internationale politiek in Rome en in 2005 behaalde hij zijn MBA aan INSEAD in Fontainebleau en Singapore.

Voor zijn ministerschap was Hoekstra partner bij organisatieadviesbureau McKinsey en voorzitter van de Raad van Toezicht van het Scheepvaartmuseum. Eerder werkte hij voor Shell in Berlijn, Hamburg en Rotterdam.[3]

Voor het CDA was hij onder meer penningmeester van de Eduardo Freistichting en bestuurslid van de afdeling Amsterdam. In december 2010 werd bekend dat Hoekstra zich verkiesbaar had gesteld voor de Eerste Kamerverkiezingen van 2011. Hij werd gekozen en op 7 juni 2011 beëdigd. Op 6 december 2011 hield Hoekstra zijn maidenspeech tijdens het debat over de afschaffing van de dubbele heffingskorting. Daarna behandelde hij onder andere de wetsvoorstellen over de AOW en de nationale politie.

In reactie op de pensioenbrief van toenmalig staatssecretaris Frans Weekers aan de Eerste Kamer waarin werd ingegaan op de bezwaren van de Senaat tegen een wetsvoorstel om de pensioenopbouw in 2015 fors te verlagen, liet Hoekstra op 7 september 2013 weten somber te zijn over mogelijke steun aan het wetsvoorstel. Hij wees op de inhoudelijke gevolgen en de onuitvoerbaarheid van het voorstel.

Hoekstra was woordvoerder bij de behandeling van het enige wetsvoorstel in de huidige (2015-2019) Eerste Kamer waarbij de zogenaamde 'Wet van Noten' niet opging; het CDA hielp het kabinet bij het niet indexeren van de kinderbijslag in 2013 aan een meerderheid in de Senaat. Ook stemde hij als enige CDA-senator voor afschaffing van de gewetensbezwaarde trouwambtenaren en voor het wetsvoorstel over lesbisch ouderschap. In 2016 was hij voorzitter van de commissie voor het CDA-verkiezingsprogramma. Op 2 september 2019 hield Hoekstra de elfde HJ Schoo-lezing.

Aankoop KLM-Air France[bewerken]

Op 26 februari 2019 maakte Wopke Hoekstra als minister van Financiën bekend dat de Nederlandse staat in het diepste geheim aandelen heeft verworven in KLM-Air France. Met het aandelenpakket wil het kabinet rechtstreeks invloed kunnen uitoefenen op toekomstige ontwikkelingen bij de holding KLM-Air France zodat de Nederlandse publieke belangen optimaal gewaarborgd kunnen worden. Het doel was om uiteindelijk een positie te verkrijgen die gelijkwaardig is aan die van de Franse staat.

Waardering[bewerken]

In 2013 werd Hoekstra door de parlementaire pers genomineerd voor politiek talent van het jaar. In 2016 was hij de een-na-jongste in de Volkskrant Top-200 van invloedrijkste Nederlanders.

Persoonlijk[bewerken]

Hoekstra is verloofd met Liselot. Samen hebben ze vier kinderen en wonen in Bussum. Hoekstra behoort tot de Remonstrantse Broederschap.[4]

Voorganger:
Jeroen Dijsselbloem
Minister van Financiën
2017 - heden
Opvolger:
-