Hanke Bruins Slot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hanke Bruins Slot
Bruins-Slot (2014)
Bruins-Slot (2014)
Algemene informatie
Volledige naam Hanke Gerdina Johanette Bruins Slot
Geboren 20 oktober 1977
Geboorteplaats Apeldoorn
Sinds 17 juni 2010
Partij CDA
Titulatuur mr. drs.
Politieke functies
2010-2019 Lid Tweede Kamer
2019-heden Lid Gedeputeerde Staten Utrecht
Parlement.com (biografische informatie)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Hanke Gerdina Johanette Bruins Slot (Apeldoorn, 20 oktober 1977) is een Nederlands politica en voormalig beroepsmilitair. Namens het Christen-Democratisch Appèl (CDA) was zij van 2010 tot 2019 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Loopbaan[bewerken]

Sinds februari 2010 was zij Landmacht officier bij de staf van het Commando Landstrijdkrachten, waar zij zich bezighield met planning en programmering. Daarvoor was zij onder meer operationeel officier, onder andere in het kader van de ISAF-operatie als bevelvoerder over een detachement van de pantserhouwitsers in Tarin Kowt te Afghanistan van juli tot december 2008.

Bruins Slot werkte tijdens haar universitaire studies staats- en bestuursrecht, bestuurskunde en management aan de Universiteit Utrecht een paar jaar als student- en projectassistent, was vervolgens van 2001 tot 2005 senior beleidsmedewerker op de afdeling Bestuurlijke Organisatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en volgde van 2005 tot 2007 een postacademische officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda. Vanaf augustus 2007 was zij als beroepsmilitair werkzaam.

Zij heeft op hoog niveau veld- en zaalhockey gespeeld. Als hockeykeepster bij HC Kampong werd ze in 2005 landskampioen indoorhockey.

Politieke activiteiten[bewerken]

Hanke Bruins Slot maakt sinds 2003 deel uit van het bestuur van De Dertigers, een opiniërende stichting die verbonden is aan het CDA. Ook zat ze in de commissie van het CDA die het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 voor de gemeente Utrecht schreef. Op de kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 stond zij op nummer 21 en was daarmee de hoogste nieuwkomer. Alhoewel vanwege voorkeurstemmen voorbijgestreefd door Sabine Uitslag, kwam zij toch in de Kamer dankzij het bedanken van Jan Peter Balkenende en Jack de Vries voor het Kamerlidmaatschap. Mede vanwege de terugloop in het aantal Kamerzetels van het CDA na de verkiezingen van 2010 (de partij hield 21 van de 41 zetels over) was zij in 2010 de enige nieuwkomer in de nieuwe CDA-fractie. Zij was woordvoerder op het gebied van defensie, sport (inclusief vrijwilligers) en medisch-ethische vraagstukken.[1]

Op 4 juni 2019 verliet Bruins Slot de Tweede Kamer om gedeputeerde te worden in een links College van Gedeputeerde Staten (met GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie) van de Provincie Utrecht.[2]

Familie[bewerken]

Zowel haar vader (Harm Bruins Slot, eveneens CDA'er en voorzitter van NPO en KWF Kankerbestrijding) als haar grootvader (Zwaantinus Bruins Slot, CHU) was burgemeester.

Externe links[bewerken]