Sabine Uitslag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sabine Uitslag
Sabine Uitslag.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Albertje Sabine Uitslag
Geboren 4 maart 1973
Sinds 3 september 2008
Partij CDA
Titulatuur Drs.
Politieke functies
2008-2012 Lid Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Albertje Sabine Uitslag (Westerhaar, 4 maart 1973) is een Nederlands politica en voormalig lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens het CDA.

Van 8 april tot augustus 2008 verving Uitslag de wegens zwangerschapsverlof afwezige Mirjam Sterk als lid van de Tweede Kamer. Het was voor het eerst dat een Kamerlid zich liet vervangen bij een zwangerschap.[1] In september 2008 keerde ze terug in de CDA-fractie, door het vertrek van Karien van Gennip.[2] Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 stond Uitslag op plek 31, maar ze werd door middel van 15.933 voorkeurstemmen toch herkozen als Kamerlid.[3] Ze gaf aan na de verkiezingen in september 2012 niet meer terug te keren in de Kamer.[4]

Levensloop voor het Kamerlidmaatschap[bewerken]

Uitslag groeide op in Vriezenveen en doorliep het Christelijk Lyceum in Almelo. Vervolgens studeerde zij verpleegkunde aan de Saxion Hogeschool in Enschede, Gezondheidswetenschappen (richting Verplegingswetenschap) aan de Rijksuniversiteit Limburg en ze voltooide de Top Class Bestuurskunde in de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tegenwoordig woont ze in Welsum. Van januari 2007 tot haar lidmaatschap van de Tweede Kamer was ze werkzaam bij het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Daar hield Uitslag zich onder meer bezig met advisering van de fractie op het gebied van gezondheidszorg. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 stond ze op een vijftigste plaats op de kandidatenlijst en kreeg ze 6.535 stemmen.

Activiteiten als Tweede Kamerlid[bewerken]

Uitslag bij D66-congres in Breda.

Na haar beëdiging op 8 april 2008 nam ze direct deel aan een debat over zwerfjongeren. Uitslag wilde in deze vier maanden een stem zijn in Den Haag voor de verpleegkundigen. Haar maidenspeech hield ze een week later, op 16 april.[5]

Op 24 september 2009 vroeg Uitslag aan minister André Rouvoet of zijn ministerie (het Ministerie voor Jeugd en Gezin) kon onderzoeken of jongeren door middel van een keurmerk gewaarschuwd kunnen worden voor gefotoshopte modellen.[6] In april 2010 overhandigde ze aan demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een actiepuntenplan waarin wordt gepleit voor ketenzorg voor eetstoornissen. In oktober 2010 gaf Uitslag in een debat met minister Edith Schippers aan dat er ingezet moet worden op gezondheidspreventie om goed te moeten kijken naar de kosten in de gezondheidszorg. Daarbij adviseerde zij preventie te koppelen aan de belevingswereld van de diverse doelgroepen.

Omdat het rookverbod voor de horeca onder het Kabinet-Rutte I werd versoepeld, vond Uitslag het onduidelijk waar wel en niet mag worden gerookt: "Dat is funest. Overal staan weer asbakken op tafel". Daarom pleitte zij voor een speciaal telefoonnummer waarmee bezoekers de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit direct kunnen waarschuwen dat er in een horecagelegenheid illegaal wordt gerookt.[7] In mei kwam ze in het nieuws door het ondersteunen van het pleidooi van het Regionaal College van de politieregio Twente om de drug GHB op lijst 1 van de Opiumwet te plaatsen. Dit betekende dat GHB dan niet langer werd aangemerkt als softdrug en de politie er tegen op kon treden. Minister Edith Schippers liet op 6 september 2011 weten dat de partydrug GHB op de lijst van harddrugs wordt gezet.

Op 8 november 2011 maakte Uitslag bekend bij de behandeling van de begroting te willen voorstellen dat echtgenoten bij elkaar kunnen blijven wonen in een verpleeghuis in plaats van op verschillende afdelingen in een verpleeghuis omdat de zorg die ze nodig hebben anders is.[8]

Sabine Uitslag zette zich als Tweede Kamerlid in voor meer inspraak van verpleegkundigen en verzorgenden op bestuursniveau binnen zorginstellingen via de Verpleegkundige en/of Verzorgende Adviesraad (VAR). Bij de begrotingsbehandeling Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor het jaar 2012 pleitte ze bij de staatssecretaris voor een verplichte passage over de VAR in de jaarverslagen van zorginstellingen. Daarin moest dan staan of een zorginstelling een VAR heeft, wat deze zoal doet en op welke manier het bestuur van de zorginstelling daar gebruik van maakt. De staatssecretaris zegde toe dit voortaan te verplichten. Dat betekent dat VAR vanaf het jaar 2012 verplicht moet worden opgenomen in het jaarverslag.

Van 17 januari 2012 tot en met 22 april 2012 was Uitslag met zwangerschapsverlof. In deze periode werd zij vervangen door oud-Kamerlid Cisca Joldersma.

Na de Kamer[bewerken]

Tegenwoordig is Uitslag bestuurder van enkele zorginstellingen en daarnaast voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.

Persoonlijk[bewerken]

Uitslag is op 13 september 2014 getrouwd met Menno Braakman en samen hebben ze twee dochters, geboren in januari 2012 en september 2013.

Discografie[bewerken]

Uitslag nam samen met RTV Oost-presentatrice Monique Sleiderink een Twentse single op,[9] getiteld Loat mie lös en geschreven door Sleiderink en Wilfried Poorthuis.[10]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Diana & Hubertus 2010 01-01-2011 26 3 met Jan Wilm Tolkamp en Bennie Jolink

Diversen[bewerken]

  • Uitslag werd door bezoekers van de website www.bestewebpoliticus.nl verkozen tot beste webpoliticus van het jaar 2006.[11]
  • Uitslag maakte tot september 2011 als zangeres deel uit van de coverband Spinrock. Haar ex-partner Markjan Vermeer is gitarist.[12]
  • Op 23 mei 2010 werd Uitslag met dertig procent van de stemmen door de Veronica-lezers verkozen tot meest sexy politicus.[13]
  • Ze is lid van de A-selectie Zwem- en waterpolovereniging VZPC te Vriezenveen.
  • Op de cd Diana & Hubertus van Bennie Jolink en Jan Wilm Tolkamp zingt ze mee op Jagen, een (controversieel) nummer over de jacht.
  • Eind augustus 2012 was zij te zien in AVRO's Strictly Come Dancing, een competitieprogramma rond ballroomdansen waar zij met danspartner Pascal als derde eindigde.
  • In mei 2013 werd Uitslag verkozen tot voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten[14]
  • Sinds februari 2014 is Uitslag wekelijks op televisie te zien in het debatprogramma Arena van de Evangelische Omroep. Ze is hierin teamcaptain, net als Jörgen Raymann.
  • In 2014, tijdens het vijfde seizoen van het televisieprogramma The Voice of Holland, deed Uitslag mee aan de audities.[15] Ze kwam in het team van Marco Borsato terecht en strandde in The Battle.