Kruidvat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kruidvat
Kruidvat
Vestiging in Den Haag
Vestiging in Den Haag
Onderdeel van A.S. Watson
Onderdeel sinds 2002
Oprichting 1975
Hoofdkantoor Renswoude, Nederland
Producten Zelfzorgmedicijnen
Cosmetica
en andere
Website http://www.kruidvat.nl/
http://www.kruidvat.be/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Kruidvat is een keten van drogisterijen in Nederland, België en Frankrijk.

Lange tijd bestond de van oorsprong Nederlandse Kruidvat Holding, waartoe Kruidvat, ICI Paris XL en Trekpleister in Nederland, Kruidvat en ICI Paris XL in België, Superdrug in het Verenigd Koninkrijk, een 50%-belang in Rossmann in Polen, Hongarije en Tsjechië behoorden. Dick Siebrand en Ed During openden samen de eerste Kruidvat in 1975.

In augustus 2002 werd Kruidvat Holding overgenomen door de Hongkong-Chinese A.S. Watson Group. Kruidvat Holding had op dat moment meer dan 1900 winkels in Europa en meer dan 24.000 medewerkers in dienst. De toenmalige eigenaar, de familie De Rijcke, ontving een bedrag van 1,3 miljard euro voor het concern. Een gedeelte van dat geld bracht de familie onder in de d.o.b foundation (oorspronkelijk Stichting De Oude Beuk), dat projecten in ontwikkelingslanden steunt.

De Kruidvat-winkels hebben in het verleden in brede kringen faam verworven met aanbiedingen van zeer laag geprijsde cd's en boeken.[bron?] Meestal ging het daarbij om het opnieuw uitbrengen van al bestaand materiaal, maar Kruidvat bracht ook nieuwe opnamen uit. Een voorbeeld zijn de Brilliant Classics, een reeks klassieke cd's met onder meer werken van Schütz en Gesualdo, een complete reeks klavecimbelsonates van Domenico Scarlatti en complete reeksen van Mozart en Bach, met veel nieuwe opnamen. Na 2000 begon Kruidvat ook met het uitbrengen van nieuwe, niet eerder gepubliceerde boeken, bijvoorbeeld van Herman Brusselmans, Louise Fresco, Renate Dorrestein en Carry Slee.

Het hoofdkantoor staat in Renswoude. Het distributiecentrum staat in Heteren. Het hoofdkantoor voor België bevindt zich in Antwerpen.[1]

Trivia[bewerken]

  • Kruidvat verkocht in 2017 een tekenboek met een kleurplaat van Adolf Hitler erin. Na onrust op social media haalde de winkelketen het boek uit de handel. Volgens Kruidvat was de afbeelding tijdens meerdere controles "over het hoofd gezien".[2]

Externe links[bewerken]