Hutchison Whampoa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hutchison Whampoa Limited
Een drogisterijketen van Watsons
Een drogisterijketen van Watsons
Oprichting 1863 (Hong Kong and Whampoa Dock)
Oprichter(s) John Duflon Hutchison
Eigenaar Cheung Kong Holdings (49,97%)
Hoofdkantoor Vlag van China Hongkong, Volksrepubliek China
Werknemers 230.000
Industrie conglomeraat
Website hutchison-whampoa.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Hutchison Whampoa Limited, vaak afgekort tot HWL, is een Chinees conglomeraat met het hoofdkantoor in Hongkong. Het bedrijf bestaat uit zeer uiteenlopende divisies. Het is voor bijna 50% eigendom van Cheung Kong Holdings.

Divisies[bewerken]

HWL is momenteel actief in 55 landen en telt meer dan 230.000 medewerkers wereldwijd. Het bedrijf heeft vijf kernactiviteiten:

  • Havens en aanverwante diensten - Hutchison Port Holdings (HPH). In Nederland is HPH eigenaar van Europe Container Terminals (ECT) in Rotterdam en de Amsterdam Container Terminal.
  • Vastgoed en hotels - Hutchison Whampoa Properties Limited en Harbour Plaza Hotel Management
  • Detailhandel - A.S. Watson & Co., Limited (Watsons), eigenaar van onder andere Marionnaud en de voormalige Kruidvat Holding, met de ketens Kruidvat, Trekpleister en ICI Paris XL
  • Energie en infrastructuur - Cheung Kong Infrastructure (grootaandeelhouder in Hongkong Electric Holdings en Husky Energy)
  • Telecommunicatie - Hutchison Telecommunications International Limited

Kritiek[bewerken]

Hutchison Whampoa werd bekritiseerd door goede-doelenorganisaties zoals de Birma Campaign UK en staat op de zwarte lijst voor hun betrokkenheid bij de handel met de militaire junta in Birma. De goede-doelenorganisaties stellen dat de onderneming Myanmar International Terminals Thilawa (MITT) strategisch heeft gepositioneerd om de internationale handel van Myanmar te vergemakkelijken en zijn bezorgd over de rol die buitenlandse investeringen speelt in het wrede regime van het land.

Externe link[bewerken]