CK Hutchison Holdings

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hutchison Whampoa)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CK Hutchison Holdings Limited
Logo
Een drogisterijketen van Watsons
Oprichting 1863 (Hong Kong and Whampoa Dock)
2015 (fusie HWL en Cheung Kong Holdings)
Oprichter(s) John Duflon Hutchison
Sleutelfiguren Victor Li
Hoofdkantoor Vlag van China Hongkong, Volksrepubliek China
Werknemers 300.000 (2017)
Industrie conglomeraat
Omzet/jaar HK$ 248 miljard (2017)
(ca. US$ 32 miljard)
Winst/jaar HK$ 43,6 miljard (2017)
(ca. US$ 5,6 miljard)
Website www.ckh.com.hk
Portaal  Portaalicoon   Economie

CK Hutchison Holdings Limited (CKH) is het resultaat van een fusie van Hutchison Whampoa Limited, vaak afgekort tot HWL, en Cheung Kong Holdings. Het is een Chinees conglomeraat met het hoofdkantoor in Hongkong. Het bedrijf bestaat uit zeer uiteenlopende activiteiten. Tot 23 juni 2015 was 49,97% van de aandelen in handen van Cheung Kong Holdings. Op die dag fuseerden HWL en Cheung Kong Holdings en de combinatie gaat verder als CKH.

Divisies[bewerken | brontekst bewerken]

CKH is momenteel actief in meer dan 50 landen en telt zo'n 300.000 medewerkers. In 2017 werd bijna de helft van de omzet gerealiseerd in Europa en een vijfde in Hongkong en de Volksrepubliek China. Het bedrijf heeft vijf kernactiviteiten:

  • Havens en aanverwante diensten - Hutchison Port Holdings (HPH). In Nederland is HPH eigenaar van Europe Container Terminals (ECT) in Rotterdam en de Amsterdam Container Terminal.
  • Detailhandel - A.S. Watson & Co., Limited (Watsons), eigenaar van onder andere de voormalige Kruidvat Holding, met de ketens Kruidvat, Trekpleister en ICI Paris XL. Dit is de grootste activiteit gemeten naar de omzet.
  • Infrastructuur - Cheung Kong Infrastructure, onder andere actie in de nutssector (elektriciteit en water, en grootaandeelhouder in Hongkong Electric Holdings) en afvalverwerking.
  • Energie - vooral het Canadese energiebedrijf Husky Energy.
  • Telecommunicatie - mobiele telecommunicatie en datadiensten, vooral actief in Italië en het Verenigd Koninkrijk. Op 7 november 2016 werden de Italiaanse activiteiten van VEON en CKH samengevoegd. Wind en 3 Italia zijn opgegaan in een joint venture waarin beide bedrijven elk 50% van de aandelen houden.

Dan zijn er tot slot nog een reeks van diverse belangen waaronder in Marionnaud.

Fusie met Cheung Kong Holdings[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren zestig kreeg Hutchison International een groot aandelenbelang in Hong Kong and Whampoa Dock. In 1977 kreeg Hutchison International alle aandelen in handen en de naam werd gewijzigd in Hutchison Whampoa Limited. Het bedrijf had diverse activiteiten waaronder havenbelangen, onroerend goed en winkels. Het kwam echter in financiële problemen en werd gered door The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) die een aandelenbelang van 22% nam. Op 25 september 1979 verkocht HSBC haar belang aan Cheung Kong Holdings voor HK$ 639 miljoen. De Li-familie is de grootste aandeelhouder in Cheng Kong Holdings.

In januari 2015 deed de familie Li het voorstel om Cheung Kong Holdings (CK) en HWL te fuseren.[1] CK was al meer dan 35 jaar grootaandeelhouder in HWL. Alle bezittingen, met uitzondering van het onroerend goed, worden ondergebracht in de combinatie die verder gaat onder de naam CK Hutchison Holdings. Het onroerend goed van de twee bedrijven komt samen in een nieuw bedrijf Cheung Kong Property Holdings.[1]

De ingewikkelde transactie wordt volledig uitgevoerd in aandelen.[1] De aandeelhouders van Cheung Kong Holdings krijgen één aandeel in CK Hutchison Holdings (CKH). CKH biedt vervolgens 0,684 in ruil voor één aandeel HW. Voor het onroerend goed krijgen alle CKH-aandeelhouders een aandeel in het nieuwe vastgoedbedrijf voor elk CKH-aandeel dat ze bezitten. Na de transactie heeft CKH een beurswaarde van ongeveer HK$ 800 miljard (ruim 100 miljard euro).[1] De nieuwe onderneming staat officieel geregistreerd op de Kaaimaneilanden, dit was Hongkong waar het hoofdkantoor blijft.[1] De transacties zijn in juni 2015 afgerond en de familie Li heeft een kwart van de aandelen in handen.

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

HWL werd bekritiseerd door goede-doelenorganisaties zoals de Birma Campaign UK en staat op de zwarte lijst voor hun betrokkenheid bij de handel met de militaire junta in Myanmar.[2] De goede-doelenorganisaties stellen dat de onderneming Myanmar International Terminals Thilawa (MITT) strategisch heeft gepositioneerd om de internationale handel van Myanmar te vergemakkelijken en zijn bezorgd over de rol die buitenlandse investeringen spelen in het wrede regime van het land.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]