Li Ka-Shing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Li Ka-Shing
Li Ka-Shing
Li Ka-Shing inspecteert bouwwerkzaamheden
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 李嘉诚
Traditioneel 李嘉誠
Pinyin Lǐ Jiāchéng
Jyutping (Standaardkantonees) Lei5 Gaa1-sing4
Standaardkantonees Lěej Káa Sìng
Peng'im (Chaozhouhua) Li2 Gia1-sêng5

Li Ka-Shing (Chaozhou, 13 juni 1928) (jiaxiang: Guangdong, Chaozhou) is een zeer rijke zakenman uit Hongkong. Hij is de rijkste mens ter wereld van Chinese afkomst. Hij spreekt Chaozhouhua en Standaardkantonees met een zwaar Chaozhou accent.

Hij is ook eigenaar van een concern dat ook het Kruidvat en Trekpleister omvat.

Li Ka-shing werd geboren in 1928 te Chaozhou. In 1940 vluchtte de familie Li naar Hong Kong om de beroeringen in China te ontvluchten. De familie verbleef in het huis van Li Ka-Shings rijke oom. De arrogantie van zijn oom leidde Li tot wat hij nu is geworden, een rijk man.

Li's vader overleed in Hongkong. Vanwege deze gebeurtenis stopte Li Ka-Shing met school en ging op zijn vijftiende werk zoeken om zijn gezin te helpen op financieel gebied. Hij vond werk bij een plasticfabriek, waar hij zestien uur per dag moest werken. Doordat hij veel geld had gespaard door dit werk, kon hij in 1950 zijn eigen bedrijf starten, Cheung Kong Industries. Dat bedrijf maakte ook plastic waren. Het bedrijf werd door Li veranderd in een bedrijf dat zich specialiseerde in onroerend goed. In 1972 kwam dat op de Hongkongse beurs. Cheung Kong breidt zich uit door in 1979 Hutchison Whampoa te kopen en zes jaar later Hongkong Electric Holdings Limited te kopen.