Plastic

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Plastic is een groepsnaam afkomstig uit het Engels, in het Nederlands heet het ook wel plastiek. Het woord wordt ook in de Nederlandse taal veel en in ruime zin gebruikt als alternatief voor "kunststoffen".

Een plastic is oorspronkelijk[bron?] alleen een kunststof waarvan door plastische vormgeving - verhitting in een vorm onder druk - een voorwerp kan worden gemaakt. Men spreekt dan van een thermoplast. Lang niet alle kunststoffen vallen daaronder. Daarom spreekt men in de kunststofindustrie liever van kunststoffen. Veel, maar lang niet alle kunststoffen zijn opgebouwd uit polymeren.

Een goed voorbeeld van een kunststof die na vorming vervormbaar blijft of niet meer plastisch te vervormen valt is polyurethaanschuim, dat in zachte vorm veel wordt toegepast in meubels, kussens en dergelijke, maar in zijn harde vorm ook in koelkasten.

Het kleurloze materiaal waaruit allerlei flessen kunnen worden gemaakt (polyetheen) daarentegen is wel weer smeltbaar en kan dus in principe opnieuw verwerkt worden zonder chemische afbraak. Ook vuilniszakken worden van thermoplastisch materiaal vervaardigd - door middel van een blaasproces.

Voorbeelden[bewerken]

Verscheidene producten vervaardigd uit plastic.

Natuurlijke polymeren[bewerken]

Kunstmatige plastics[bewerken]

Milieuverontreiniging[bewerken]

Plastic leidt tot enorme milieuverontreiniging op land. Een bekend voorbeeld van grootschalige vervuiling in zee is onder meer de 'plasticsoep' in de Grote Oceaan. Het recyclen van plastic is daarbij problematisch; hergebruik vindt vaak plaats door downcycling. Vervanging van plastic verpakkingen door bioplastics is natuurlijk ook een goed alternatief, deze producten zijn biologisch afbreekbaar.

Zie ook[bewerken]