Beschoeiing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanbrengen van kunststof beschoeiing met heiraam

Een beschoeiing is een constructie die een oever of waterkant beschermt tegen afkalven, golfkrachten en andere invloeden die de stabiliteit van de waterkant in gevaar brengen. Ook in de bouwsector worden beschoeiingen gebruikt langs wanden van bouwputten, voornamelijk om droog te kunnen werken.

Beschoeiingen kunnen gemaakt worden van hout, beton, gerecycled kunststof of staal. Van oudsher wordt vaak hout toegepast. De voorkeur gaat dan uit naar hardhout omdat dit minder snel wegrot. Het nadeel van hout is dat de hoogte van een beschoeiing enigszins beperkt is, palen zijn meestal leverbaar tot een lengte van 6 meter. Daarnaast is er steeds meer verzet tegen het gebruik van tropisch hardhout.

Gerecycled of glasvezelversterkte kunststof wordt toegepast in de vorm van platen die aan houten of stalen palen bevestigd worden. Ook wordt wel glasvezelversterkt beton gebruikt. Betonnen en stalen beschoeiingen worden in de vorm van damwanden aangelegd en kunnen ook in grotere lengte geleverd worden zodat diepere kanalen met beschoeiing kunnen worden uitgevoerd.

Vaak is in dit geval dan ook sprake van een grondkerende constructie.

Houten beschoeiingen worden ook wel aangeduid met de term 'betuining'.

Voorbeeld van een kunststof beschoeiing[1]

Rijshouten beschoeiing[bewerken | brontekst bewerken]

Rijshouten beschoeiingen hebben een aantal belangrijke voordelen. Ze worden voornamelijk ingezet als oeverbescherming. Bijkomende voordeel is dat een tuin door oeverbescherming de grootte behoudt, grond spoelt namelijk minder snel weg.

Een rijshouten beschoeiing kan ook worden gebruikt als grondkering. Op deze manier kunnen hoogteniveaus worden aangebracht. Bij een hoogteverschil van meer dan 1,5 meter is een damwand een goede oplossing.

Er zijn specialistische methoden voor het plaatsen van rijshouten beschuttingen. Belangrijk hierbij is vooral:

  • Het bepalen van de juiste oplossing. Dit kan een beschoeiing zijn, maar soms is een damwand of vlonder een betere oplossing
  • Het gebruik van kwalitatieve materialen
  • De juiste technieken toepassen om de levensduur te garanderen

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Voorbeeld van een kunststof beschoeiing. Van Aalsburg BV. Geraadpleegd op 16-08-2021.