Hardhout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het verschil in structuur tussen hardhout (boven) en zachthout (onder).

Met hardhout wordt over het algemeen het hout van loofbomen (loofhout) bedoeld, in tegenstelling tot naaldhout dat van naaldbomen afkomstig is.

De term hardhout komt van de Engelse term 'hardwood', waarmee loofhout wordt bedoeld. Daarnaast wordt het naaldbomenhout 'softwood' (zachthout) genoemd. Deze benaming kan verwarrend zijn, omdat het niet in alle gevallen iets zegt over de hardheid van het hout. Over het algemeen groeien loofbomen langzamer en geven ze daardoor harder hout dan naaldbomen; dit is echter niet altijd het geval. Het hout van loofbomen kan soms zachter zijn dan naaldhout. Balsahout bijvoorbeeld is een loofhoutsoort, maar is een van de zachtste en lichtste houtsoorten en bovendien niet erg duurzaam. Daarentegen is taxus een voorbeeld van hard, duurzaam naaldhout.

De term hardhout zegt dus niet automatisch iets over de hardheid of duurzaamheid van het hout, maar in de praktijk wordt de term wel gebruikt voor de hardere en duurzamere houtsoorten. Daarom zal men balsahout niet snel als hardhout te koop zien staan. Hoewel het onjuist en enigszins verwarrend is, verstaan velen onder hardhout, hout met bovengemiddelde hardheid en duurzaamheid, wat in de praktijk vaak tropisch hardhout is.

Zie ook[bewerken]