Kubieke meter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kuub los gestapeld hout ("stère")

De kubieke meter (symbool ) is een inhoudsmaat en komt overeen met de inhoud van een kubus van 1 meter lang, breed en hoog. 1 m³ of kubieke meter komt overeen met 1000 dm³ of 1000 liter. 1 kubieke meter is ook gelijk aan 1.000.000 kubieke centimeter. Het is een afgeleide SI-eenheid.[1]

In Nederland worden het drinkwater- en gasverbruik van huishoudens door water- en gasmeters in kubieke meters aangegeven.

Omdat het volume van een bepaalde hoeveelheid gas sterk vermindert als het wordt samengeperst, worden gassen voor handelsdoeleinden gemeten in normaal kubieke meter (vaak aangeduid als Nm³, hoewel dit niet past in de SI-eenheden). Een normaal kubieke meter is een hoeveelheid gas, technisch vrij van waterdamp, die bij de "normaaltemperatuur", vaak 0 °C (273,15 K) en de "normaaldruk", vaak 1,01325 bar, een volume inneemt van 1 kubieke meter.

Voor aardgas wordt het aantal kubieke meter daarenboven omgerekend naar dat van gas met een calorische bovenwaarde van 35,17 MJ per kubieke meter. Bij een gas dat bijvoorbeeld een 5% hogere calorische waarde heeft dan normaal, wordt 5% meer normaal kubieke meters in rekening gebracht. Bij de "groothandel" in aardgas worden de hoeveelheden tegenwoordig niet meer in kubieke meters maar in kilowattuur verrekend.

Kuub[bewerken]

In de volksmond wordt vaak de term kuub gebruikt. Zo kan er sprake zijn van een vaste en een losgestorte kuub hout. Met een vaste kuub wordt de hoeveelheid hout in ongekliefde toestand aangeduid (dus 1 volle kubieke meter zonder tussenruimtes), met een losse kuub een gestapelde hoeveelheid gezaagd en gekliefd hout (dus inclusief tussenruimtes). Een kuub gestapeld hout is een stapel van 1 m lang hout (1×1×1 m) en wordt 'stère' genoemd.

Omrekeningstabel

Deze tabel is een richtlijn, de waarden kunnen variëren bij kortere stukken.

Stère Losse kuub (Vaste) kuub
Stère 1,00 1,30 0,68
Losse kuub 0,77 1,00 0,65
Gestapelde m³ 1,48 1,53 1,00

Negentiende-eeuwse benaming[bewerken]

In de negentiende eeuw, toen een el officieel gelijkgesteld was aan een meter, werd de kubieke meter in Nederland ook teerling el genoemd.