Balsa (houtsoort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Balsahout

Balsa is een houtsoort afkomstig van de snel groeiende balsaboom (Ochroma pyramidale, synoniem O. lagopus). Vanwege de structuur wordt de houtsoort ook wel kurkhout genoemd.

Herkomst[bewerken]

Balsaboom in Costa Rica

De loofboom die gebruikt wordt voor de productie van het hout is een snelgroeiende boom afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. De boom kan in een natuurlijke habitat in vijf jaar tijd een hoogte van ruim twintig meter bereiken met een diameter van 0,7 tot 1,2 meter. De meeste plantages en kapgebieden waarvandaan de productie komt liggen in Ecuador. Hier worden in een dichtere aanplant om rechte stammen te creëren in zeven jaar tijd bomen van 20 meter hoog met een stamdikte van een halve meter bereikt. De cilindrische stam zonder wortels en kruin die gebruikt wordt is dan 5 tot 6 meter lang. De naam van de boom is het spaanse woord voor vlot, hetgeen verwijst naar een van de vroegere toepassingen omdat het een lichte houtsoort is die goed blijft drijven.

Kenmerken[bewerken]

drie stukken balsahout

De dichtheid van balsahout is 0,15 g/cm^3 hetgeen uitzonderlijk licht is voor hardhout. Omdat de balsaboom een tropische loofboom is, wordt balsahout officieel onder het hardhout gerekend. Het is de lichtste houtsoort die algemeen in de handel verkrijgbaar is. Het hout van de kern is bleekbruin van kleur maar wat algemeen gebruikt wordt voor verwerking is het spint dat een zilvergrijswitte kleur heeft soms met een roodgele zweem. Het hout voelt satijnachtig zacht aan. De houtsoort is gevoelig voor aantasting met blauwschimmel en moet daarom direct na het vellen van de boom gezaagd en gedroogd worden. De voluminieke massa is (40-)150 (-300) kg/m3 bij 12% vochtgehalte. De houtsoort heeft na droging een laag soortelijk gewicht omdat dan de grote houtcellen die gevuld zijn met water veranderd zijn in luchtholten.

Bewerkbaarheid[bewerken]

De houtsoort is makkelijk te bewerken door de geringe massa maar dat moet zorgvuldig gebeuren. Door de structuur gaat handmatig schaven heel moeizaam en dient bij machinaal bewerken via frees of boor of schaaf scherp gereedschap gebruikt te worden. Het hout is niet goed te verbinden met schroeven of spijkers maar is goed te verlijmen. Het hout is slecht buigbaar. Het spinthout is impregneerbaar.

Toepassingen[bewerken]

Frame van een modelvliegtuig, geheel uit balsa

Het hout is populair om te gebruiken in de modelbouw, zeker wanneer gewicht een belangrijke factor is. Naast modelbouw zijn ook echte vliegtuigen te bouwen van balsahout. Het bekendste voorbeeld is de de Havilland Mosquito.[1] Ook kan het gebruikt worden voor spalken voor gebroken ledematen, kunstledematen, als isolatiemateriaal, snijwerk, en lichtgewichtconstructies en frames.

Referentie[bewerken]