Balsa (houtsoort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
drie stukken balsahout, voor de hobbyist
Frame van een modelvliegtuig, geheel uit balsa
Balsaboom: Ochroma pyramidale

Balsa is een houtsoort geleverd door de snel groeiende balsaboom (Ochroma pyramidale, synoniem O. lagopus). Deze loofboom kan binnen vijf jaar een hoogte bereiken van 20 meter. De boom groeit in Midden- en Zuid-Amerika; Ecuador levert het grootste deel van de wereldproductie van balsahout.

Balsa is het Spaanse woord voor vlot. Het is het lichtste hout dat algemeen in de handel is en daarmee ook uitzonderlijk licht voor loofbomenhout. Daardoor is het populair om te gebruiken in de modelbouw, zeker wanneer gewicht een belangrijke factor is. Dat het soortelijk gewicht zo laag is komt doordat vers balsa erg grote cellen heeft die gevuld zijn met water. Wanneer dat water uit het balsahout gedroogd is, bevat het hout grote luchtholten op de plek waar voorheen water zat. Naast modelbouw zijn ook volledige vliegtuigen te bouwen van balsahout. Het bekendste voorbeeld is de de Havilland Mosquito.[1]

Zacht hardhout[bewerken]

Omdat de balsaboom een loofboom is, wordt balsahout officieel onder het hardhout (loofbomenhout) gerekend, ondanks dat het juist erg zacht is. De term 'hardhout' wil alleen maar zeggen dat het loofbomenhout is, en zegt dus niet altijd iets over de fysieke hardheid. Om balsahout hardhout te noemen is dus volledig juist, alhoewel dit in de handel niet snel zal gebeuren. Daar bedoelt men met de term hardhout meestal die houtsoorten die ook daadwerkelijk (uitzonderlijk) hard zijn waardoor ze zeer geschikt zijn voor bijvoorbeeld de bouw, toepassing in de tuin, meubelbouw, etc.

Externe link[bewerken]

  • balsa in het Houtvademecum (bij het Centrum Hout)
Bronnen, noten en/of referenties