Balsa (houtsoort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
drie stukken balsahout, voor de hobbyist
Frame van een modelvliegtuig, geheel uit balsa
Balsaboom: Ochroma pyramidale

Balsa is een houtsoort geleverd door de snel groeiende balsaboom (Ochroma pyramidale, synoniem O. lagopus). Deze loofboom kan binnen vijf jaar een hoogte bereiken van 20 meter. De boom groeit in Midden- en Zuid-Amerika; Ecuador levert het grootste deel van de wereldproductie van balsahout.

Balsa is het Spaanse woord voor vlot. Het is het lichtste hout dat algemeen in de handel is en daarmee ook uitzonderlijk licht voor loofbomenhout. Daarom is het populair om te gebruiken in de modelbouw, zeker wanneer gewicht een belangrijke factor is. Dat het soortelijk gewicht zo laag is komt doordat vers balsa erg grote cellen heeft die gevuld zijn met water. Wanneer dat water uit het balsahout gedroogd is, bevat het hout grote luchtholten op de plek waar voorheen water zat. Naast modelbouw zijn ook echte vliegtuigen te bouwen van balsahout. Het bekendste voorbeeld is de de Havilland Mosquito.[1]

Zacht hardhout[bewerken]

Balsahout is erg zacht, maar omdat de balsaboom een loofboom is, wordt balsahout officieel onder het hardhout gerekend. In de praktijk denkt men bij hardhout echter alleen aan houtsoorten die daadwerkelijk (uitzonderlijk) hard zijn waardoor ze zeer geschikt zijn voor bijvoorbeeld de bouw, toepassing in de tuin, meubelbouw enz.

Externe link[bewerken]

  • balsa in het Houtvademecum (bij het Centrum Hout)