Chemische industrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deel van een serie artikelen over

Benodigdheden voor de analytische chemie. Links: een plastic reageerbuis (Falcon tube) met kalibreervloeistof. Rechts: een pH-meter in een bufferoplossing
Instrumenten voor analytische chemie
––– Algemeen –––

Atoom · Binding · Element · Energie · Evenwicht · Fase · Ion · Reactie · Redox · Molecuul · Verbinding


––– Hoofdtoepassingen –––

Analytische chemie · Anorganische chemie · Fysische chemie · Industrie · Kernchemie · Organische chemie · Theoretische chemie


Portaal Portaalicoon Scheikunde

Het Chemiepark te Delfzijl.

De chemische industrie vervaardigt producten door middel van chemische veranderingen aan bestaande (grond)stoffen. Binnen deze branche vallen alle bedrijven in Nederland die voor hun industriële productie gebruik maken van chemische processen. De grens tussen procesindustrie en chemische industrie is niet scherp, al kan de chemische industrie (vooral gericht op bulkproducten en continue processen) wel opgevat worden als een deelgebied van de procesindustrie, waarin echter ook aandacht is voor kleinere hoeveelheden en batchprocessen.

Chemische industrie in Nederland[bewerken]

De industriële chemiesector ("de chemie") is een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. In 2011 lag de omzet van de chemische industrie op 51 miljard euro. De sector gaf in dat jaar werk aan 47.000 mensen, verspreid over 400 chemiebedrijven.[1] De chemie is na de voedings- en genotmiddelenindustrie de grootste bedrijfstak in Nederland.

De Nederlandse chemie speelt ook op wereldniveau mee. In chemische sectoren als de basischemie, de productie van voedingsingrediënten, van coatings en van high-performance materialen behoort Nederland tot de mondiale top. Dat is ook terug te vinden in het exportaandeel. Bijna 20 procent van de totale Nederlandse export komt voor rekening van de chemie. Nederland exporteert meer chemische producten dan een land als Japan.

Ook in intellectueel en maatschappelijk opzicht is de chemie belangrijk. Op het gebied van onderzoek, kennisontwikkeling en innovatie zit Nederland bij de beste landen ter wereld.

Voorbeelden van producten van de chemische industrie[bewerken]

Voorbeelden van grondstoffen en producten die de chemische industrie maakt, zijn:

Belangenbehartiging[bewerken]

De belangen van de chemische industrie worden behartigd door de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie, afgekort de VNCI.

Externe link[bewerken]