Sluiskil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sluiskil
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Sluiskil
Sluiskil
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Terneuzen
Coördinaten 51° 17′ NB, 3° 50′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2016) 2399
Detailkaart
Sluiskil in de gemeente Terneuzen
Sluiskil in de gemeente Terneuzen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Heilige Antonius van Paduakerk

Sluiskil is een plaats in de Nederlandse gemeente Terneuzen, aan het Kanaal Gent-Terneuzen. Het dorp heeft 2342 inwoners (2009).

Bij de grote verbreding van het Kanaal Gent-Terneuzen in het begin van de jaren zestig van de twintigste eeuw werd het hart uit het dorp gehaald ("in het kanaal gevallen", zoals de inwoners zeggen): ruim tweehonderd woningen, winkels, een kerk en een school moesten worden gesloopt.

Sluiskil heeft een haven en kunstmestindustrie. De ACZC, de eerste cokesfabriek van Nederland, opgericht in 1911, is per 1 januari 2000 gesloten; de laatste werkdag was op 31 juli 1999.

Kunstmestproductie[bewerken]

In 1929 werd in Sluiskil met de productie van kunstmest een start gemaakt. De fabriek ligt direct aan de overzijde van het kanaal ten oosten van Sluiskil. In 1979 werd de fabriek bekend onder de naam Nederlandse Stikstof Maatschappij (NSM) overgenomen door Norsk Hydro. Na de afsplitsing van de kunstmestactiviteiten in 2004, maakt het nu deel uit van Yara International ASA. Op het terrein van Yara Sluiskil staan, onder andere, drie ammoniak-, twee salpeterzuur-, drie ureumfabrieken en twee nitraat granulatie eenheden. Ongeveer 70% van de ammoniakproductie wordt verwerkt tot kunstmesteindproducten; de rest wordt door andere Yara vestigingen gebruikt of verkocht aan derden. De vestiging in Sluiskil behoort tot de grootste van Yara binnen Europa en de productie bedraagt ruim 3,5 miljoen ton op jaarbasis. Het bedrijf ligt langs het kanaal van Gent naar Terneuzen met een goede verbinding naar de Noordzee en het Europese kanalennetwerk. Schepen tot 50.000 ton kunnen afmeren aan de kade van de fabriek[1].

Verkeer en vervoer[bewerken]

De Rijksweg 61 en de goederenspoorlijn Gent–Terneuzen kruisen bij Sluiskil het Kanaal Gent-Terneuzen door middel van een draaibrug. Doordat het kanaal druk bevaren wordt, is deze brug vaak open. Sinds de opening van de Westerscheldetunnel is het verkeer over deze brug toegenomen. Daarom is de Sluiskiltunnel aangelegd zodat de files voor de draaibrug verleden tijd zijn.

Op 1 april 1869 werd ten oosten van Sluiskil en ten oosten van het kanaal het station Sluiskil geopend. Op 7 oktober 1951 werd dit gesloten. Aan de zuidzijde van Sluiskil lag stopplaats Sluiskil brug.

Sluiskil is via buslijn 6 van Connexxion verbonden met Terneuzen en Zelzate.

Sport[bewerken]

  • De biljartclub Dallinga/Frans Bevers speelt in de Eredivisie Driebanden en werd in 2013 kampioen van Nederland en won de Nationale beker. Ook nam het team deel aan de Europa Cup.

Geboren in Sluiskil[bewerken]

Zie ook[bewerken]