Naar inhoud springen

Stoppeldijkveer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stoppeldijkveer
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Stoppeldijkveer (Zeeland)
Stoppeldijkveer
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Terneuzen Terneuzen
Vlag Hulst Hulst
Coördinaten 51° 19′ NB, 3° 57′ OL
Woonplaats (BAG) Zaamslag (Terneuzen)
Vogelwaarde (Hulst)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Stoppeldijkveer is een buurtschap in de gemeenten Terneuzen en Hulst, in de Nederlandse provincie Zeeland. Deze in de regio Zeeuws-Vlaanderen gelegen buurtschap bevindt zich ten zuidwesten van Vogelwaarde, ten zuiden van de buurtschap Sluis. De buurtschap bestaat uit drie wegen: Stoppeldijkveer, Stoppelveerdijk en de Drie Gezustersdijk. Stoppeldijkveer bestaat uit zo'n vijftig woningen. De buurtschap heeft na het straatnaambord geen plaatsnaambord.

De buurtschap strekt zich uit over een oude dijk die het achterliggende land beschermde tegen het water van het "Hellegat", een inmiddels volledig ingepolderde zeearm. In vroeger tijden bestond er een veerdienst over deze kreek, waar de naam Stoppeldijkveer nog aan herinnert. Ook het 1 kilometer westelijker gelegen Zaamslagveer (gemeente Terneuzen), de vroegere "overkant", verwijst hiernaar.

De buurtschap dankt haar naam aan Stoppeldijk, onderdeel van het huidige Vogelwaarde. Deze plaats had een veer over het Hellegat. Dit veer droeg de naam de Veer van Stoppeldijk. Langzamerhand is dit veranderd in Stoppeldijkveer.