Othene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Othene
Wijk van Vlag Terneuzen Terneuzen
Kerngegevens
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Terneuzen Terneuzen
Coördinaten 51°19'48,21240"NB, 3°51'44,57153"OL
Oppervlakte 2,28 km²  
- land 1,98 km²  
- water 0,3 km²  
Inwoners
(2023)
3.535[1]
(1.550 inw./km²)
Woningvoorraad 1.921 woningen[1]

Othene of Noten (plaatselijke naam) is een voormalige buurtschap in de gemeente Terneuzen, in de Nederlandse provincie Zeeland. De buurtschap maakt deel uit van de bebouwde kom van de stad Terneuzen.

Naar de buurtschap is de Otheensche Kreek vernoemd, die zich uitstrekt van de zeedijk langs de Westerschelde tot bij het dorpje Spui en die Othene van de rest van Terneuzen scheidt.

Sinds de ontwikkeling van de wijk Othenepolder (de 'sprong over de kreek'), is Othene omsloten door nieuwbouw. Later zijn aan de andere kant van Othene de wijken Rietlanden en Zaamkreek gebouwd. Othenepolder en de Rietlanden omsluiten de wijk Othene volledig. De voormalige buurtschap Othene is kleiner dan de gelijknamige wijk. Het bestond uit circa 85 woningen, waarvan een aanzienlijk deel als vakantiehuis in gebruik was. Doordat de toeristenbelasting omhoog gegaan is en de buurtschap werd omringd door nieuwbouw, waardoor men het gevoel kreeg in de stad te wonen in plaats van een rustig dorp, is daar verandering in gekomen. De oude buurtschap wordt om verwarring te voorkomen met de wijk Othene, aangeduid als Noten, de oude naam van Othene.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Othene is ouder dan Terneuzen zelf, Ter Nose wordt pas in 1325 vermeld terwijl Noten al in 1160 wordt vernoemd, het lag aan de Notense Geul. Het behoorde met Aendijcke tot de Ambachtsheerlijkheid Zaamslag, en bevond zich met die dorpen ook in de 13e eeuw op het 'Zaamslags Eiland'. In het middeleeuwse dorp stond een kapel, die van vrij forse afmetingen was. Het dorp ging al vroeg over naar de hervormde leer in de 16e eeuw.

Het dorp is echter door de militaire inundatie van de Zaamslagpolders in 1586 geheel ten onder gegaan, en vanaf ongeveer 1650 hersteld tot het oude 'Noten'. Dit nieuwere Othene bezat een kerkje, dat afgebroken is.

Geboren in Othene[bewerken | brontekst bewerken]

  • Petrus van Houte (leefde eind 14e eeuw), oppergezaghebber van Zeezaken onder Filips de Stoute.