Hoek (Terneuzen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Hoek
(Details)
Hoek (Terneuzen)
Hoek (Terneuzen)
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Terneuzen
Coördinaten 51° 19′ NB, 3° 47′ OL
Algemeen
Inwoners (01-01-2009) 3139
Detailkaart
Hoek in de gemeente Terneuzen
Hoek in de gemeente Terneuzen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hoek (Zeeuws: D'n Noek) is een dorp in de gemeente Terneuzen, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp heeft 3139 inwoners (1 januari 2009).

Naam[bewerken]

Aangenomen wordt dat de naam 'Hoek' afkomstig is van de ligging op de kruising van drie dijken, nu Molendijk, Langestraat en Noordstraat (in de volksmond "Noordiek" genoemd). Maar volgens de Historie der Hervormde Kerke te Gent uit 1756, p. 60, dankt het dorp zijn naam aan de ligging op de hoek van het land van Axel en Neuzen (de hoek van het eiland).

Tot de gemeentelijke herindeling in 1970 was Hoek een zelfstandige gemeente. Binnen deze voormalige gemeente lag ook het voormalige dorp Vingerling. Ten zuiden van het dorp vinden we nog restanten van de versterkingen uit de Tachtigjarige Oorlog: de buurtschap Mauritsfort. In het wapen van Hoek is het Mauritsfort afgebeeld.

In Hoek staat een gerestaureerde stellingmolen, Windlust. Het dorp telt een aantal kerkjes. Café de Molenhoek (vroeger 's Lands Welvaren) is een monumentaal pand op de Markt in Hoek.

Ten noorden van Hoek ligt de Lovenpolder, waarin aan de voormalige zeearm de Braakman de buurtschap "Paradijs" of het "Perdies" ligt. Paradijs verkreeg enige bekendheid in Nederland door het item Op de lijn Tranendal-Paradijs in het televisieprogramma Man bijt hond.

Hoek kent een aantal jaarlijks terugkerende evenementen. De Stichting d'Oekse Feesten organiseert naast de gebruikelijke Sinterklaas-intocht en Koningsdag activiteiten ook de driedaagse Hoekse Feesten (met kermis) in het eerste weekend van juni. Het dorpshuis De Hoekse Rakkers presenteert jaarlijks het festival Denoek Rock (rond oktober) en in november het metal- en hardcorefestival Metal-Core, dat in 2009 zijn tienjarig jubileum vierde.

Tijdens de Franse overheersing werd door de bezetters de kerkklok van Hoek neergehaald en meegenomen om vlak buiten het dorp van de kar te vallen. De zware klok moest worden achtergelaten. Inwoners van Hoek danken hieraan tot vandaag de dag de zin "Hoek is van de karre gevallen" telkens wanneer er iets vreemds of grappigs gebeurt in het dorp.

Hoewel inwoners van Hoek officieel Hoekenaren heten, noemen de bewoners zichzelf steevast Hoekenezen. Dat is daardoor de gangbare term.

Sport[bewerken]

Het dorp is ook bekend vanwege de plaatselijke voetbalvereniging HSV Hoek, de enige Zeeuwse club die uitkomt in de Topklasse, de hoogste voetbaldivisie van het Nederlands amateurvoetbal.

Bekende inwoners[bewerken]

  • Karel Deddens (1924-2005), predikant, theoloog en zendeling (stond van 1951 tot 1956 als predikant in Hoek en woonde er ook aan het eind van zijn leven)


Zie ook[bewerken]