Naar inhoud springen

Eekenissepolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eekenissepolder
Polder in Nederland Vlag van Nederland
Eekenissepolder (Zeeland)
Eekenissepolder
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Hulst
Coördinaten 51° 20′ NB, 4° 4′ OL
Overig
Postcode 4857
Foto's
Eeckenisse op een kadasterkaart (1830-1850)
Eeckenisse op een kadasterkaart (1830-1850)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Eekenissepolder (ook wel Eeckenissepolder of Eeckenisse genoemd) is een polder in de gemeente Hulst. De bijna ringvormige polder ligt ten zuidoosten van het dorp Lamswaarde, tussen de buurtschap/polder Vitshoek en buurtschap Roverberg. Ze heeft een oppervlakte van 67 ha.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Eekenissepolder is aangelegd in de 13e eeuw. Ze is ingepolderd door de monniken van de Abdij van Baudeloo. Uit een oorkonde van 1237 blijkt dat abt Diederik en de kloostergemeenschap van Baudeloo na scheidsrechterlijke uitspraak een regeling treffen met ridder Boudewijn van Bergh, als plaatsvervanger van Hugo, kastelein van Gent, omtrent het bezit en de kostenverdeling der bedijkte gronden van Eeckenisse. Waar de naam Eeckenisse vandaan komt vermeldt de oorkonde niet, maar hoogstwaarschijnlijk was het een veldnaam.

Detail van een kaartje van de overstroming in 1906. De overstroomde polders zijn met een cijfer aangegeven, de bedreigde polders met een letter. Bij de U onder meer de Eeckenissepolder.

Tijdens het Twaalfjarig Bestand, toen de omliggende geïnundeerde gebieden weer werden ingepolderd, werd in 1615 ook een dam bij Eekenisse aangelegd[1].

Bij de stormvloed van 1906 liep ook de Eeckenissepolder gevaar om te worden overstroomd. Op een getekend kaartje in de Middelburgsche Courant van 24 maart 1906 staan de polders Eeckenisse, Vitshoek, Oude Land en Hoof en Stoof aangegeven met de letter U (zie afbeelding)[2].

Veldnaam[bewerken | brontekst bewerken]

De veldnaam Eeckenisse komt voor op meerdere kaarten in de 19e eeuw. Nog steeds bestaat er enige bebouwing langs de betreffende landweg, die de naam Eeckenisseweg draagt. Google Maps geeft Eeckenisse als Eekenissepolder aan.