Heikant (Zeeland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heikant
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Heikant (Zeeland)
Heikant
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Hulst Hulst
Coördinaten 51° 15′ NB, 4° 1′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 1.095[1]
Overig
Woonplaatscode 3091
Detailkaart
Heikant in de gemeente Hulst
Heikant in de gemeente Hulst
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Heikant is een relatief jong grensdorp in de Zeeuws-Vlaamse gemeente Hulst in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp bestaat voornamelijk uit lintbebouwing langs de weg Koewacht - Sint Jansteen. De naam Heikant stamt van begin 18e eeuw, toen het in de volksmond in de heijde of dheije heette. Het verwijst naar de uitgestrekte heidevelden (met name dophei) die zich oorspronkelijk in het gebied bevonden. Op 1 januari 2019 telde Heikant 1.095 inwoners.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Heikant ligt op de overgang van klei- naar zandgronden en wordt aan de zuidzijde begrensd door bospercelen, aan de noordzijde domineert het polderlandschap. In het noorden bevindt zich de Groot- of Oud-Ferdinanduspolder, in de westelijke punt de Klein- of Nieuw-Ferdinanduspolder, en ten oosten ligt de Absdalepolder. In het zuiden van Heikant ligt de deels bosrijke Wildelandenpolder, waarvan het oostelijke deel behoort tot het Waterwingebied Sint Jansteen.

De kern van het dorp concentreert zich rond de kerk, die gebouwd werd in de jaren 1930-1931. Ook de basisschool, het gemeenschapscentrum 't Heike, en het enige café zijn hier te vinden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Heikant is ontstaan uit de buurtschappen Drie Hoefijzers en 't Hoekje. Eind negentiende eeuw en vooral na de Eerste Wereldoorlog groeiden beide buurtschappen, onder impuls van vooral de landbouw en vlasnijverheid, uit tot het huidige dorp. Ter herinnering aan deze periode en de vlasarbeiders staan er op het dorpsplein twee beelden: De Stuiker en De Vlaskeerster[2].

Tot de gemeentelijke herindeling van 1970 behoorde het dorp tot de gemeente Sint Jansteen. In 1970 werden zowel Heikant als Sint Jansteen opgenomen in de gemeente Hulst. Heikant ontwikkelde zich in eerste instantie als lintdorp, totdat alle gaten in de bebouwing waren opgevuld. Vanaf het eind van de jaren 1990 werd het dorp verder uitgebreid met 22 woningen in kader van het nieuwbouwplan De Vlasbloem. In vervolg daarop is in 2010 het nieuwbouwplan Heiakker gelanceerd, waarbij 13 nieuwe woningen worden gerealiseerd.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Heilige Theresia van het Kind Jezus is een van de zeldzame kerken in Nederland met een stenen gewelf zonder pilaren.[3]
  • In de 17e eeuw ontstond het spreekwoord Holland Bolland, Zeeland Geen Land, Ik hou my aan de Heikant.[4] Hierin staat Heikant symbool voor een veilig oord, uit de greep van het wassende water dat grote delen van westelijk Nederland destijds continu bedreigde.
  • In het Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden van 1844 wordt Heikant als volgt omschreven:

    HEIKANT (DE), b. in Staats-Vlaanderen, in Hulster-Ambacht, prov. Zeeland, arr. en 6 u. Z. Z. W. van Goes, kant., distr. en ½ u. Z. van Hulst, gem. en ½ u. O. van St.-Jan-Steen. Deze b. bestaat uit eenige op de bebouwde heide verspreid liggende h., ten getale van 68, bewoond door 330 zielen.[5]

  • In Heikant wordt elk jaar de Heikantse Landbouwtop door de provincie Zeeland georganiseerd. Dit is een besloten bijeenkomst waarbij Nederlandse sleutelbeleidsmakers de toekomst van het Europese landbouwbeleid bespreken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Sint Jansteen, Absdale, Koewacht, Kapellebrug

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Heikant van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.