Terhole

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Terhole
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Terhole
Terhole
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Hulst
Coördinaten 51° 19′ NB, 4° 2′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2010) 523
Detailkaart
Terhole in de gemeente Hulst
Terhole in de gemeente Hulst
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Terhole is een dorp in de Nederlandse gemeente Hulst. Het dorp heeft 523 inwoners (2010) en behoorde voor de gemeentelijke herindeling vanaf 2003 tot de gemeente Hontenisse.

In de omgeving van Terhole vonden in de 13e eeuw ontginningen plaats van de toenmalige Hulsterse Moeren ten behoeve van de moernering. Het dorp Terhole ontstond begin 20e eeuw aan de doorgaande weg van de veerhaven (Walsoorden en later Perkpolder) naar Hulst en verder.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Heilige Gerardus Majellakerk
  • De Gerardus Majellakerk aan Notendijk 5 was bedoeld als noodkerk en werd ontworpen door Jacques van Groenendael. Ze werd ingewijd in 1921, maar ze is nooit door een definitief gebouw vervangen. Het is een eenvoudig bakstenen zaalkerkje met een geveltoren boven de ingangspartij.
  • Boerderij Hulsterweg 179, uit 1905.
  • Herenhuis Hulsterweg 146, uit 1906, in neorenaissancestijl. Het is de voormalige woning van een veearts.
  • Voormalige pastorie naast de kerk. Notendijk 7. Dateert uit 1920 en is ontworpen door de architect Colsen. Sinds 1972 in particulier bezit.

Verkeer[bewerken]

Direct ten noorden van Terhole komt provinciale weg N290 uit op provinciale weg N689 (Terhole-Perkpolder). Het drukke verkeer over de weg, die vlak langs de huizen loopt, heeft Terhole altijd veel overlast bezorgd, maar sinds de opening van de Westerscheldetunnel en het wegvallen van de veerdienst Kruiningen-Perkpolder werd het wat rustiger. Bovendien is eind 2004 een rondweg geopend, die het verkeer westelijk langs het dorp leidt.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Kuitaart, Hulst, Zaamslag, Vogelwaarde, Kloosterzande

Externe link[bewerken]