Ossenisse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ossenisse
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Ossenisse
(Details)
Ossenisse
Ossenisse
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Hulst
Coördinaten 51° 23′ NB, 3° 59′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2010) 339
Detailkaart
Ossenisse in de gemeente Hulst
Ossenisse in de gemeente Hulst
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ossenisse is een dorp in Zeeuws-Vlaanderen in Nederland. Sinds de gemeentelijke herindeling van 2003 maakt het deel uit van de gemeente Hulst. Eerder maakte het deel uit van de gemeente Hontenisse en nog eerder, vanaf 1936, van Vogelwaarde. Het dorp heeft 339 inwoners (2010). Ossenisse ligt aan de Westerschelde. De zandbanken in de rivier ter hoogte van het dorp worden "Platen van Ossenisse" genoemd.

Zicht op Ossenisse

Geschiedenis[bewerken]

Omstreeks het jaar 1164 werd het dorp genoemd in overleveringen; er vonden verschillende overstromingen plaats. In 1401 werd de Nijspolder bedijkt en begon zich een klein dorp te vormen. Ook dat is nog enkele malen overstroomd, voordat het dorp in 1610 opnieuw werd ingedijkt. Het dorp is lange tijd een zelfstandige parochie geweest en in 1915 werd nog een nieuwe kerk gebouwd naar ontwerp van Wolter te Riele; tegenwoordig wordt deze echter niet meer gebruikt. Ook winkels en scholen zijn in de tweede helft van de 20e eeuw uit het dorp verdwenen. Ossenisse is nu voor voorzieningen aangewezen op het nabijgelegen Kloosterzande.

Het dorp wijkt af met carnaval omdat de Raad van Elf geheel wordt gevormd door vrouwen. In 1987 verwierf het dorp ook landelijk enige bekendheid toen het de hoofdrol speelde in de VPRO-documentaire Het geheim van Ossenisse.

Geboren in Ossenisse[bewerken]

  • Ko de Lavoir (14 januari 1898), bij zijn overlijden in 2005 de oudste man van Nederland

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]