Hontenisse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hontenisse wapen 1817.svg
Hontenisse wapen.svg
Wapen van Hontenisse na 1970
Flag of Hontenisse.svg
Vlag van Hontenisse

Hontenisse is een voormalige gemeente in Zeeuws-Vlaanderen in de Nederlandse provincie Zeeland die na een gemeentelijke herindeling op 1 januari 2003 is opgegaan in de gemeente Hulst. Hontenisse had ruim 8000 inwoners; de gemeente had een oppervlakte van 115,78 km² (69 inw./km²).

De gemeente werd gesticht in 1817 en werd in 1970 samengevoegd met de gemeente Vogelwaarde. De naam Hontenisse verwijst naar een uitstekende landtong (nisse) in de Honte, een andere naam voor de Westerschelde, en is afkomstig van een in 1508 verdronken dorp met deze naam. Centrumplaats in de voormalige gemeente was Kloosterzande, waar ook het gemeentehuis stond. Andere kernen waren onder andere Ossenisse, Vogelwaarde, Hengstdijk, Terhole en Lamswaarde. Vissersschepen gelegen in de haven van Walsoorden voeren als lettercode nog steeds HON.

Vlag[bewerken]

De vlag van Hontenisse is blauw en aan de boven- en onderzijde gezoomd met twee banen in oranje en wit, met een oranje driehoek van de broeking- tot de vluchtzijde, omzoomd met een zwart-witte baan. De driehoek verbeeldt de ligging van Hontenisse op een landtong in de Westerschelde, waarbij de zwart-witte baan een dijk voorstelt. De oranje kleur wijst op de belangrijke positie van een groot aantal kroondomeinen in de gemeente. De vlag is vastgesteld bij raadsbesluit op 6 oktober 1971.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]