Hontenisse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hontenisse wapen 1817.svg
Wapen van Hontenisse 1817-1970
Hontenisse wapen.svg
Wapen van Hontenisse na 1970
Flag of Hontenisse.svg
Vlag van Hontenisse

Hontenisse is een voormalige gemeente in Zeeuws-Vlaanderen in de Nederlandse provincie Zeeland die na een gemeentelijke herindeling op 1 januari 2003 is opgegaan in de gemeente Hulst. Hontenisse had ruim 8000 inwoners; de gemeente had een oppervlakte van 115,78 km² (69 inw./km²).

De gemeente werd gesticht in 1817 en werd in 1970 samengevoegd met de gemeente Vogelwaarde. De naam Hontenisse verwijst naar een uitstekende landtong (nisse) in de Honte, een andere naam voor de Westerschelde, en is afkomstig van een in 1508 verdronken dorp met deze naam. Centrumplaats in de voormalige gemeente was Kloosterzande, waar ook het gemeentehuis stond. Andere kernen waren onder andere Ossenisse, Vogelwaarde, Hengstdijk, Terhole en Lamswaarde. Vissersschepen gelegen in de haven van Walsoorden voeren als lettercode nog steeds HON.

Wapen en vlag[bewerken]

Het wapen van Hontenisse bestond tot de herindeling in 1970 uit links in azuur (blauw) een omgewende Agnus Dei van zilver op een losse grond van sinopel (groen), het wapen van Lamswaarde. Aan de rechterzijde in zilver een omziende hond van goud, klimmend tegen een boom van sinopel met appels van keel (rood), staande in een pot van sinopel met drie banden van sabel (zwart), alles op een losse grond van sinopel. Het werd bevestigd als gemeentewapen op 31 juli 1817.

Na de herindeling van 1970 kreeg Hontenisse een nieuw wapen dat bevestigd werd op 2 september 1970. Het bestaat uit linksboven in goud een monnik in natuurlijke kleur, gekleed in een pij van zilver, die een spade voor zich uit draagt. Dit is een verwijzing naar het werk dat abdijen in het gebied hebben verricht. Hieronder in goud een omgewende kievit van sabel, afkomstig uit het wapen van Vogelwaarde. Rechts staan in sabel drie gebogen schuinbalken van zilver, een herinnering aan de overstromingen die de streek heeft gekend. Het hartschild is van azuur met een boom van goud, met drie appels van keel, geplaatst in een tobbe van keel met twee banden van goud, als verwijzing naar het kroondomein in de gemeente. Het schild is gedekt met een gouden kroon met drie bladeren en twee parels.[1]

De vlag van Hontenisse is blauw en aan de boven- en onderzijde gezoomd met twee banen in oranje en wit, met een oranje driehoek van de broeking- tot de vluchtzijde, omzoomd met een zwart-witte baan. De driehoek verbeeldt de ligging van Hontenisse op een landtong in de Westerschelde, waarbij de zwart-witte baan een dijk voorstelt. De oranje kleur wijst op de belangrijke positie van een groot aantal kroondomeinen in de gemeente. De vlag is vastgesteld bij raadsbesluit op 6 oktober 1971.[2]

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties