Potas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Potas

Potas (pot-as) is een mengsel van zouten dat hoofdzakelijk uit kaliumcarbonaat bestaat. De naam wordt ook wel gebruikt voor andere kaliumzouten en kaliumhoudende mineralen.

Winning[bewerken | brontekst bewerken]

Potas werd gehaald uit Danzig en Koningsbergen, waar het werd gemaakt door eiken en beuken te verbranden, de houtas op te lossen in water en de gefilterde oplossing in te dampen. Het oplosbare zout dat overbleef werd potas genoemd omdat het in potten werd verhandeld.

Een grote vraag naar potas leidde tot ontbossing. Tegenwoordig wordt er op deze wijze vrijwel geen potas meer gewonnen. De meeste potas wordt nu gewonnen via mijnbouw op een diepte van 1200 meter of meer. Wereldwijd bedroeg de productie ongeveer 25 miljoen ton in 2009, een forse daling van 10 miljoen ton in vergelijking tot 2008. De grootste producent is Canada met een wereldwijd productieaandeel van ongeveer 25%. Verder zijn Wit-Rusland, Rusland, Volksrepubliek China, Duitsland en Israël belangrijke leveranciers. De wereldwijde reserve wordt geraamd op 8,5 miljard ton. Meer dan 90% van alle potas wordt verwerkt tot kunstmest.[1]

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Potas bestaat grotendeels uit kaliumcarbonaat. Het woord potas wordt ook wel gebruikt als synoniem voor dit zout. Daarnaast bevat het andere zouten, voornamelijk kaliumzouten zoals kaliumchloride en kaliumsulfaat.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Potas is sinds de oudheid gebruikt voor diverse doeleinden:

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het woord potassium, dat kalium betekent in het Engels en het Frans, is afgeleid van het Nederlandse woord 'pot-as'.[2]