Hydrofoob

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de fobie voor water, zie Watervrees.

Hydrofobe stoffen zijn stoffen die waterafstotend zijn of niet of zeer slecht met water te mengen zijn. Hydrofoob betekent letterlijk 'watervrezend'. De oorzaak van hydrofobie ligt op moleculair niveau. Water is een polaire verbinding waardoor water op moleculair niveau wordt aangetrokken tot andere polaire verbindingen. Tussen water en apolaire verbindingen bestaat een dergelijke moleculaire aantrekkingskracht niet en worden de watermoleculen veel sterker aangetrokken tot andere watermoleculen.

Waterafstotende coatings zijn gemaakt van apolaire verbindingen; water hecht daardoor niet aan het materiaal en trekt niet in het materiaal als dat poreus is, maar vormt druppels die gemakkelijk van het materiaal afglijden.

Het tegendeel van hydrofoob is hydrofiel. Een chemische verbinding met een hydrofobe en een hydrofiele kant heet ook wel amfifiel. Oppervlakte-actieve stoffen vormen een belangrijke klasse amfifiele verbindingen.

Hydrofobe verbindingen zijn vaak ook lipofiel, maar daarop bestaan uitzonderingen, zoals fluoralkanen (bijvoorbeeld teflon) die hydrofoob zijn maar niet lipofiel.