Solvay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Solvayfabriek in Tavaux (Frankrijk)
Het hoofdkantoor van Solvay America, Upper Kirby, Houston, Texas
Medal cast in 1913 to commemorate the 50th anniversary of Solvay and Company. Text (in French) reads "Ernest et Alfred Solvay".

Solvay is een Belgische multinational die actief is in de chemie en plastics.

Het bedrijf werd opgericht door de gebroeders Alfred en Ernest Solvay. Ernest had in 1863 een patent genomen op een nieuw productieproces voor Na2CO3 (natriumcarbonaat - vooral bekend als soda) uit NaCl (natriumchloride) en CaCO3 (calciumcarbonaat). Dit proces staat bekend als het Solvayproces en is efficiënter dan het voorheen in zwang zijnde Leblancproces.

De eerste (soda-)fabriek van Solvay werd geopend in Couillet Charleroi in 1865.

In 1895 werd, samen met Louis Semet, het bedrijf Semet-Solvay opgericht, dat cokesfabrieken exploiteerde alsmede de verwerking van de bijproducten steenkoolgas, steenkoolteer, ammoniak en dergelijke.

Solvay was in de negentiende eeuw een van de weinige ondernemingen die vooruitstrevend waren inzake sociale politiek. Ook bevorderde Solvay sterk het wetenschappelijk onderzoek. Vanaf 1911 werden daartoe de Solvayconferenties gehouden, waarin vooraanstaande geleerden bijeenkwamen.

In 1938 kwam te Herten de Nepakris in bedrijf, een elektrolysebedrijf voor keukenzout.

In september 2011 verwierf Solvay het Franse bedrijf Rhodia, dat actief is in fijnchemie, kunstvezels en polymeren.

Economie[bewerken]

Tegenwoordig is Solvay actief in 56 landen met ruim 29.400 medewerkers in 117 vestigingen. De hoofdzetel is in Brussel. In 2012 haalde de groep een geconsolideerde omzet van 12,4 miljard euro in de activiteitssectoren chemie en kunststoffen. Solvay is genoteerd in de Euronext 100-index.[1]

Vestigingen in België en Nederland[bewerken]

Externe link[bewerken]