Crédit Agricole

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie het artikel Crédit Agricole (wielerploeg) voor de gelijknamige wielerploeg en Landbouwkrediet voor de gelijknamige Belgische bank.
Crédit Agricole
Logo
Beurs Euronext: ACA
Oprichting (1894)
Sleutelfiguren René Carron, Voorzitter RvB, Georges Pauget, CEO
Hoofdkantoor Parijs
Werknemers 142.000 Bewerken op Wikidata
Producten Bank
Omzet/jaar € 764.000 miljoen (2006)
Winst/jaar € 7.434 miljoen (2006)
Website Crédit Agricole
Portaal  Portaalicoon   Economie

Crédit Agricole is een Franse deels coöperatieve bank die van origine uit de agrarische sector stamt. De centrale bank is eigendom van 41 Franse Caisses Régionales de Crédit Agricole Mutuel. De bank is de grootste Franse financiële onderneming en de tweede grootste financiële onderneming in Europa.

De bank heeft gelijkenissen met de Nederlandse Rabobank.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste Caisse Régional is opgericht in 1885. Het bestaansrecht van de lokale banken werd door een wettelijke regeling in 1894 geformaliseerd. De activiteiten waren in de begintijd vooral gericht op het verstrekken van korte termijn leningen aan boeren. In 1920 werd het landelijke overkoepelende bureau opgericht, dat in 1926 de Caisse nationale du Crédit agricole werd.

Tot aan de jaren zestig van de 20e eeuw bleven de activiteiten beperkt tot de agrarische sector. Diversificatie vond pas daarna plaats. Dat leidde onder meer tot het omvormen van de centrale organisatie in de Crédit agricole SA (CASA), waarna ook internationalisatie kon plaatsvinden.

In 1986 werd gestart met de verzekeringstak, Predica.

Een grote verandering was de overname van de in opspraak geraakte Crédit Lyonnais bank. In 2006 werd de Griekse bank Emporiki overgenomen, maar in 2012 voor één euro doorverkocht aan de Griekse Alpha Bank.[1]

Belangrijkste deelnemingen[bewerken | brontekst bewerken]