Sanofi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sanofi
Kantoor in Spanje
Kantoor in Spanje
Beurs Euronext: SAN
NYSE: SNY
Oprichting 2004 overname Aventis door Sanofi-Synthélabo
Sleutelfiguren Serge Weinberg (voorzitter)
Olivier Brandicourt (CEO)
Hoofdkantoor Maatschappelijke zetel:
82 Avenue Raspail
94250 Gentilly
Frankrijk
Producten geneesmiddelen voor mens en dier
vaccins
Omzet € 33,770 miljard (2014)[1]
Winst € 4390 miljoen (2014)[1]
Website www.sanofi.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Sanofi is een internationale farmaceutische groep met hoofdzetel in Parijs (Frankrijk). De groep was in 2014 de vierde producent van geneesmiddelen wereldwijd gemeten naar de omzet.[1] Bij de groep werken zo'n 113.000 mensen.

Geschiedenis[bewerken]

 • 1970: Synthélabo wordt gesticht door de fusie van twee Franse farmaceutische bedrijven, de Laboratoires Dausse en Laboratoires Robert & Carrière.
 • 1973: Sanofi wordt gesticht als afsplitsing van de petrochemische groep Elf Aquitaine (die later in Total opgaat).
 • 1973: L'Oréal wordt hoofdaandeelhouder van Synthélabo.
 • 18 mei 1999: Sanofi-Synthélabo ontstaat door de fusie van Sanofi en Synthélabo. Na de fusie worden Total en L'Oréal de grootste aandeelhouders (maar geen van beide met een meerderheid).
 • 15 december 1999: Aventis wordt gevormd, door de combinatie van de "life sciences"-activiteiten (farmacie en landbouw) van Hoechst (voornamelijk Hoechst Marion Roussel) (Duitsland) en van Rhône-Poulenc (voornamelijk Rhöne-Poulenc Rorer) (Frankrijk). Het aandeel wordt voor het eerst verhandeld op de beurzen van New York, Parijs en Frankfurt op 20 december. De landbouwafdeling Aventis CropScience wordt in 2002 verkocht aan Bayer.
 • 2004: Sanofi brengt een openbaar bod uit op alle aandelen van Aventis. Deze operatie wordt afgerond op 24 september 2004 en vanaf 31 december 2004 wordt Aventis geabsorbeerd door Sanofi, en ontstaat sanofi-aventis.
 • 6 mei 2011: de nieuwe naam wordt Sanofi.
 • In april 2016 deed Sanofi een bod van 9,3 miljard dollar in contanten op het biofarmaceutisch bedrijf Medivation Inc.[2] Sanofi wil met deze overname de activiteiten op het gebied van kankergeneesmiddelen uitbreiden.[2] Eerdere speculaties over een bod op het Amerikaanse bedrijf hadden de aandelenkoers al flink doen oplopen.
 • In 2018 kocht Sanofi het Belgische biotech bedrijf Ablynx voor €3,9 miljard[3]

Aandeelhouders[bewerken]

Het aandeel van Sanofi wordt verhandeld op de beurzen van Euronext Parijs en de New York Stock Exchange.[1] Het bedrijf is onderdeel van de Franse CAC 40 aandelenindex.

De grootste aandeelhouders per 31 december 2014 waren:[1]

 • L'Oréal - 8,96% (16,31% in stemrechten)
 • werknemers - 1,29% (2,26% in stemrechten)
 • zelfcontrole - 0,92%
 • vrij op beurs - 88,83% (84,43% in stemrechten)

Activiteiten[bewerken]

Sanofi heeft de activiteiten in drie onderdelen gesplitst, geneesmiddelen voor mens en dier en vaccins. De eerste is de meest belangrijke activiteit en had in 2014 een aandeel in de totale omzet van iets meer dan 80%. De verkopen in de Verenigde Staten maken een derde van het totaal uit en hetzelfde omzetaandeel hebben de opkomende markten.[1] Europa heeft een aandeel van ongeveer 20% in de omzet. Per eind 2014 werkten 16.000 mensen aan de ontwikkeling van nieuwe en verbetering van bestaande geneesmiddelen.[1]

In december 2015 werd bekend dat Sanofi in gesprek is met het Duitse bedrijf Boehringer Ingelheim over de uitruil van activiteiten. Sanofi wil Merial, de diergeneeskundige activiteiten, ruilen met de consumententak van Boehringer.[4] Als de transactie is afgerond groeit Sanofi in Duitsland en in Japan. Merial telt ongeveer 6500 werknemers en heeft een omzet van ongeveer 2,4 miljard euro.[4] Boehringer wordt na de overname de grootste leverancier van geneesmiddelen voor huisdieren, paarden en varkens.[4] Merial is meer waard dan de activiteiten van Boehringer waardoor de laatste nog zo’n €4 miljard zal betalen aan Sanofi.

Producten[bewerken]

De voornaamste merknamen van geneesmiddelen van Sanofi zijn (de naam van het werkzame bestanddeel staat tussen haakjes):

Daarnaast produceert de afdeling sanofi pasteur vaccins tegen bacteriële en virusziekten, onder meer tegen griep, kinkhoest, difterie, tyfus, polio en bof.

Het bedrijf besteedt een groot budget (meer dan 4 miljard euro in 2007) aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, om de inkomsten te compenseren die wegvallen wanneer de octrooibescherming van een geneesmiddel vervalt en andere bedrijven generieke equivalenten op de markt brengen.

Externe link[bewerken]