CAC 40

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CAC40
Afkorting voor Cotation Assistée en Continu
Oprichting 1988
Beurs Euronext Parijs
Locatie Vlag van Frankrijk Parijs
Fondsenaantal 40
Marktkapitalisatie € 1350 miljard
na free float correctie: € 1015 miljard[1]
Soort nationale index
Methode marktwaarde gewogen
Herweging per kwartaal
Incl. dividend nee
Hoofdfondsen Total, BNP Paribas, France Télécom
Website Euronext website CAC40

De CAC 40 (Cotation Assistée en Continu, in beursverslaggeving gebruikelijk uitgesproken in het Frans, dus als CAC quarante) is de aandelenindex van de 40 belangrijkste bedrijven aan de Franse beurs. De index is begonnen in 1988 met als beginwaarde een stand van 1000 punten. De index wordt viermaal per jaar herwogen.

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

De aandelenindex bestaat uit maximaal veertig aandelen op basis van een aantal criteria. Alle bedrijven op de beurs worden gerangschikt naar marktkapitalisatie en daarna wordt de vrije marktkapitalisatie in de berekening betrokken. Tot slot wordt de verhandelbaarheid van de aandelen in aanmerking genomen. De veertig bedrijven die als hoogste scoren worden in de index opgenomen. Bij de weging wordt een bedrijf afgekapt op een maximale bijdrage van 15% aan de CAC 40. Deze grens wordt niet bereikt, per ultimo maart 2015 waren Sanofi en Total de grootste aandelen in de index, elk met een aandeel van iets meer dan 10% in de CAC 40.

De CAC 40 is van start gegaan op 31 december 1987.

De index wordt per kwartaal aangepast. De veranderingen gaan altijd in op de derde vrijdag van maart, juni, september en december. De free float wordt ieder jaar in september opnieuw bekeken.

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

De CAC 40 is samengesteld uit de beursfondsen van de volgende 40 bedrijven:[2]

september 2013[bewerken | brontekst bewerken]