Engie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ENGIE
Logo
Beurs Euronext: ENGI
Oprichting 22 juli 2008
Sleutelfiguren Catherine MacGregor (CEO, vanaf 1 januari 2021)
Hoofdkantoor Parijs, Frankrijk
Werknemers 171.100 (31 dec 2019)
Producten aardgas, lng, elektriciteit
Omzet/jaar € 60 miljard (2019)
Website www.engie.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

ENGIE S.A., voorheen GDF SUEZ S.A., is een Frans multinationaal energiebedrijf dat opereert in de productie, onderhoud en distributie van elektriciteit en aardgas. Het is het grootste nutsbedrijf ter wereld na overname van het Britse International Power. Initieel is de firma ontstaan door de fusie van Gaz de France en SUEZ op 22 juli 2008. Het hoofdkantoor van ENGIE is gevestigd in het Parijse 8e arrondissement.

Het bedrijf is genoteerd op de Euronext beurzen in Parijs en Brussel en behoort tot de CAC 40, BEL20, Dow Jones Euro Stoxx 50 en Euronext 100 aandelenindices. Vanaf 1 januari 2021 is Catherine MacGregor CEO en Jean-Pierre Clamadieu is voorzitter van de raad van bestuur.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

ENGIE is een breed energiebedrijf. Het is actief op het gebied van productie en distributie van elektriciteit, aardgas en levert diensten aan de energiesector. Het behaalde in 2019 een omzet van 60 miljard euro.[1] Europa was veruit de belangrijkste regio waar driekwart van de totale omzet werd gerealiseerd. Latijns-Amerika is de op een na belangrijkste regio voor ENGIE. Per jaareinde 2019 had het een productiecapaciteit beschikbaar van 96,8 GW aan elektriciteit, waarvan 26,9 GW (28% van het totaal) op basis van hernieuwbare energiebronnen. Het aandeel van met steenkool gestookte centrales in de totale capaciteit is gedaald van 13% in 2015 naar 4% in 2019.[1] Het telde per jaarultimo 171.000 medewerkers.

De activiteiten zijn verdeeld over vijf groepen:[1]

  • Client Solutions, veruit de grootste activiteit waar de levering van elektriciteit en aardgas centraal staat. Dit onderdeel behaalde in 2019 een omzet van 20 miljard euro.
  • Renewable Energy: produceert elektriciteit met waterkrachtcentrales, windmolens en zonnepanelen. De totale capaciteit was per eind 2019 zo'n 27 GW, waarvan 16 GW op basis van waterkracht. Er werken zo'n 4600 mensen.
  • Networks, vooral aardgas gerelateerde activiteiten zoals lng-terminals en pijplijnen.
  • Thermal: elektriciteit centrales met fossiele brandstoffen.
  • Other Activities: hieronder vallen onder andere de kernenergiecentrales en de levering van aardgas aan klanten in Frankrijk. Dit onderdeel had een jaaromzet van 26 miljard euro in 2019.

ENGIE is verder ook minderheidsaandeelhouder in de afvalverwerker SUEZ Environnement (SITA). Op 5 oktober 2020 accepteerde de raad van bestuur van ENGIE het bod van partner Veolia, ter waarde van 3,4 miljard euro voor 29,9% van de aandelen SITA.[2]

Benelux[bewerken | brontekst bewerken]

In België is ENGIE onder meer eigenaar van Engie Electrabel, Tractebel, Fabricom, Cofely, en Axima. In Nederland is ENGIE Services Nederland en Engie Energie Nederland gebundeld. Verder is ENGIE LNG Solutions actief in Nederland. ENGIE LNG Solutions heeft een sterke LNG-positie in de wereld en is de grootste invoerder van LNG in Europa.

ENGIE was de beheerder van de Nederlandse NOGAT-pijpleiding.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Gaz de France[bewerken | brontekst bewerken]

Gaz de France was een Frans energiebedrijf dat gespecialiseerd was in het transport en de distributie van aardgas, oorspronkelijk ontstaan door de wet tot nationalisatie van elektriciteit en gas van 8 april 1946. Onder invloed van de liberalisering van de energiemarkt kwam Gaz de France ook met gecombineerde elektriciteit- en gasaanbiedingen.

SUEZ[bewerken | brontekst bewerken]

SUEZ was een Frans-Belgische holding die elektriciteit en gas produceert en verhandelt, en aan watervoorziening en afvalverwerking deed. Het bedrijf is ontstaan als de financieringsmaatschappij voor de aanleg van het Suezkanaal, opgericht door Ferdinand de Lesseps onder de naam Compagnie Universelle du Canal Maritime de Suez.

Op 26 juli 1956 werd het Suezkanaal genationaliseerd door Nasser. De Compagnie verloor daarmee haar belangrijkste activiteit, maar ontving wel een financiële vergoeding een paar jaar later. In 1958 werd de naam gewijzigd in Compagnie financière de Suez en het bedrijf legde zicht toe op investeringen en beleggingen in verschillende sectoren van de economie.

In 1988 verwerft Compagnie financière de Suez een meerderheidsbelang in de Generale Maatschappij van België. In 1997 fuseert het bedrijf met waterleidingmaatschappij Lyonnaise des Eaux tot Suez Lyonnaise des Eaux.

In 2001 werd de naam veranderd in SUEZ. Na een strategische beleidswijziging werden de activiteiten beperkt tot de energie- en watersegmenten. Alle andere activiteiten werden verkocht of afgestoten. SUEZ is sinds november 2005 ook de eigenaar van het Belgische energiebedrijf Electrabel, inclusief Electrabel Nederland bv.

Fusie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 februari 2006 werd de fusie van SUEZ en Gaz de France bekendgemaakt.[3] De Franse Staat had een aandelenbelang van 80% in Gaz de France en krijgt 35% van de aandelen van de combinatie, die verdergaat als GDF SUEZ. Het nieuwe bedrijf kreeg een marktkapitalisatie van €90 miljard en had een omzet van €72 miljard.[3] Om de fusie mogelijk te maken deed SUEZ afstand van zijn milieuactiviteiten. Deze werden onder de naam Suez Environnement naar de beurs gebracht en daarbij werd 65% van de aandelen van het bedrijf uitgekeerd aan de aandeelhouders van SUEZ.[3] GDF SUEZ behoudt een controleminderheid van 35%. De fusie met Gaz de France is in 2008 afgerond. GDF SUEZ had een belang van ruim 57% in Distrigas in handen, maar moest onder druk van de Europese Commissie de controle over de Belgische aardgasdistributeur opgeven. Het Italiaanse Eni nam deze aandelen in 2008 over.[4]

ENGIE[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 april 2015 maakte CEO Gerard Mestrallet de naamswijziging naar ENGIE bekend.[5] Alle activiteiten zullen onder de naam van ENGIE verdergaan.

Equans[bewerken | brontekst bewerken]

Per 1 september 2021 zijn de dienstenactiviteiten van Engie voortgezet onder de naam Equans. Het gaat hierbij onder meer om gebouwenbeheer en technische installaties. Equans heeft wereldwijd ca. 74.000 werknemers die werkzaam zijn in 17 landen. In Nederland heeft Equans 5.500 medewerkers. In België heeft Equans 10.000 werknemers en bijna 2 miljard euro omzet. Voor Equans wordt door ENGIE naar een nieuwe aandeelhouder gezocht.