Prosus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prosus N.V.
Logo
Grootaandeelhouders Naspers (73%)
Sleutelfiguren Bob van Dijk (CEO)
Producten Internettechnologie
Omzet/jaar US$ 2654 miljoen (2018/19)[1]
Winst/jaar US$ 4252 miljoen (2018/19)[1]
Marktkapitalisatie € 118 miljard (11 sept. 2019)
Website (en) Prosus.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Prosus is een multinationaal mediaconglomeraat. Het is ontstaan door een afsplitsing van diverse activiteiten van Naspers, het grootste mediaconglomeraat van Afrika. Alleen de activiteiten in Zuid-Afrika zijn bij Naspers achtergebleven. Naspers is met 73% van de aandelen Prosus de grootste aandeelhouder. De aandelen van Prosus staan sinds 11 september 2019 genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De activiteiten van Prosus zijn direct afkomstig van het moederbedrijf Naspers. Deze heeft diverse activiteiten buiten Zuid-Afrika ondergebracht in Prosus en dit bedrijfsonderdeel heeft een eigen beursnotering gekregen in Amsterdam.[2] Veruit het grootste bezit van Prosus is een minderheidsbelang van 31% in Tencent, een Chinees internetbedrijf.[1] Verder heeft het belangen in het Russische socialmediabedrijf Mail.ru en maaltijdbezorger Delivery Hero. Prosus heeft ook veel belangen in andere bedrijven die net zijn opgericht en vaak nog met verlies draaien.

Het bedrijf heeft een gebroken boekjaar dat loopt tot 30 juni. In 2018-2019 behaalde het een eigen omzet van US$ 2,6 miljard maar na aftrek van kosten was het bedrijfsresultaat 418 miljoen negatief. Het bedrijfsresultaat was negatief mede omdat veel bedrijven nog in een opstart fase zitten en verlies lijden. De nettowinst was wel positief en bedroeg US$ 4,3 miljard omdat de investeringen in minderheidsbelangen US$ 3,4 miljard opleverden en incidentele resultaten nog eens US$ 1,6 miljard.[1] De belangrijkste winstbijdrage was afkomstig van Tencent. Omdat Prosus hierin een minderheidsbelang heeft, wordt dit bedrijf niet geconsolideerd en alleen het aandeel in de nettowinst van Tencent in de resultaten van Prosus opgenomen.

In oktober 2019 bracht Prosus een bod uit ter waarde van zo'n 4,9 miljard pond (€ 5,7 miljard) op de Britse maaltijdbezorger Just Eat.[3] Dit is 20% meer dan het recente bod van het Nederlandse Takeaway.com op Just Eat. Takeaway bereikte in juli al een akkoord met Just Eat, maar de aandeelhouders kunnen nu ook ingaan op het hogere bod van Prosus. Het bestuur van Just Eat blijft de voorkeur geven aan het bod van Takeaway.[3] Op 9 december verhoogde Prosus zijn bod naar 740 pence per aandeel of € 6,1 miljard, het oude bod stond op 710 pence.[4] Ondanks het verhoogde bod slaagde Prosus er niet in Just Eat over te nemen. In januari 2020 stemden de aandeelhouders van Takeaway en Just Eat in met het fusievoorstel.[5]