VINCI

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vinco S.A.
Beurs Euronext: DG
Oprichting 1899
Oprichter(s) Alexandre Giros
Louis Loucheur
Sleutelfiguren Xavier Huillard (CEO)
Hoofdkantoor Vlag van Frankrijk Rueil-Malmaison
Werknemers 185.452 (2015)
Producten bouwbedrijf van infrastructuur
Sector Bouw
Omzet € 38,5 miljard (2015)
Winst € 2,0 miljard (2015)
Marktkapitalisatie € 39,0 miljard (12 juli 2016)
Website (en) VINCI
Portaal  Portaalicoon   Economie

VINCI SA is een Frans bouwbedrijf. Het werd in 1899 opgericht door de ingenieurs Alexandre Giros en Louis Loucheur als de Société Générale d'Entreprises (SGE). In 2000 werd de naam gewijzigd in VINCI. Door de overname van GTM in datzelfde jaar, is VINCI nu het grootste bouwbedrijf ter wereld.

Activiteiten[bewerken]

In 2015 behaalde VINCI een omzet van 39 miljard euro waarvan iets meer dan de helft in Frankrijk. Bij het bedrijf werken ruim 180.000 mensen. VINCI is genoteerd aan de Euronext en is opgenomen in de CAC 40-index en de Euronext 100.

De activiteiten van VINCI zijn verdeeld in 4 divisies:

 • VINCI Concessions
 • VINCI Energies
 • VINCI Eurovia
 • VINCI Construction

VINCI Concessions[bewerken]

Bedrijven van VINCI Concessions beheren in opdracht van overheden o.a. autosnelwegen en parkeerterreinen. Zo heeft VINCI grote belangen in de Franse tolmaatschappijen Cofiroute (65%) en ASF (73%), en beheert Indigo - het voormalige VINCI Park - 800.000 parkeerplaatsen. Verder heeft VINCI Concessions een belang van 67% in de beheermaatschappij van het Stade de France. Via Worldwide Flight Services is VINCI ook actief in de exploitatie van luchthavens.

VINCI Energies[bewerken]

De VINCI Energies bedrijven zijn lokaal, nationaal en internationaal actief op het terrein van interdisciplinaire plant engineering, industriële automatisering, ICT-oplossingen, geluids- en trillingsbeheersing en gebouwgebonden elektrotechnische installaties. VINCI Energies is weer onderverdeeld in bedrijven netwerken, die gegroepeerd zijn naar activiteiten. Voor elke activiteit is er een handelsnaam:

 • Van der Linden Groep: oplossingen voor gebouwgebonden installaties in de utiliteitssector
 • Actemium: oplossingen voor de industrie
 • AXIANS: VDI communicatie in de industrie
 • Citéos: Stadsverlichting
 • Graniou: Telecommunicatie infrastructuur
 • Omexom: Hoogspanning transmissie en transformatie
 • Opteor: Industriële en servicegerichte onderhoud
 • CEGELEC FIRE SOLUTIONS: oplossingen voor brandbeveiliging

Van der Linden Groep heeft vestigingen in Veghel en Eindhoven. In Eindhoven focust het bedrijf zich op geïntegreerde beveiligingstechnieken (Ennovate Safety & Security), op AV-technieken (Van der Linden Audio Visueel) en op onderhoud en beheer van installaties (Van der Linden Onderhoud & Beheer). In Veghel ligt de focus op projecten van gebouwgebonden installaties (Van der Linden Projecten) en houdt het bedrijfsonderdeel Actemium Lintronics zich bezig met besturingstechniek in al haar facetten.

De Actemium bedrijven ontwikkelen, optimaliseren en onderhouden industriële productieprocessen. Actemium is een plant integrator. Plant integration is het samenspel tussen plantdesign (procesontwerp) en systeemintegratie (procesbesturing en productie management automatisering: MES/MIS).

AXIANS, voorheen Netlink, is sinds 1993 actief op de Nederlandse markt en heeft zich gespecialiseerd in de advisering, levering, implementatie, onderhoud en beheer van netwerk-, storage-, beveiliging- en IP-telefonie infrastructuren evenals netwerkmanagementoplossingen. Sinds 1 juli 2014 maakt het voormalige Imtech ICT onderdeel uit van AXIANS.

CEGELEC FIRE SOLUTIONS, deel van VINCI Energies sinds maart 2012, heeft vestigingen in Erembodegem en Dordrecht. Het is gespecialiseerd in totaaloplossingen voor actieve brandbeveiligingsinstallaties zoals sprinklerinstallaties in kantoorgebouwen, opslagmagazijnen, datacenters, ziekenhuizen, en ook in de industrie. Het bedrijf is actief in het hele traject van advies en concept tot uitvoering, oplevering en onderhoud.

Externe links[bewerken]