Danone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Danone
Fabriek Danone in Bieruń, Polen
Fabriek Danone in Bieruń, Polen
Beurs Euronext: BN
Oprichting 1919
Oprichter(s) Isaac Carasso
Sleutelfiguren Franck Riboud (Voorzitter & CEO)
Jacques Vincent (Vicevoorzitter & COO)
Hoofdkantoor Vlag van Frankrijk Parijs
Werknemers 104.642 (december 2013)
Producten Zuivel
Water
Babyvoedsel
Medisch voedsel
Industrie Voedsel
Omzet 21.298 miljoen (2013)
Winst € 1.636 miljoen (2013)
Marktkapitalisatie € 33 miljard (31 dec 2013)
Website Danone
Portaal  Portaalicoon   Economie

Groupe Danone is een Frans voedingsmiddelbedrijf, gespecialiseerd in zuivelproducten en yoghurt, flessenwater en medische voeding.

Ontstaan[bewerken]

Danone werd opgericht in 1919 door Isaac Carasso in Barcelona (Catalonië, Spanje) als een klein yoghurtproducerend bedrijf. Yoghurt was op dat moment een niet erg bekend product uit de Balkan. Hij noemde het bedrijf naar zijn zoon Daniel.

Tien jaar later was de eerste Franse fabriek gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisde het bedrijf tijdelijk naar New York, maar keerde in 1958 terug naar Parijs, waar zijn hoofdkwartier nog altijd is gelegen. Het zuivelbedrijf fusioneerde in 1967 met de kaasmakerij Gervais.

Ondertussen zocht glasfabrikant Boussois-Souchon-Neuvesel (BSN) expansie. Na een mislukt overnamebod op Saint-Gobain, besloot dit bedrijf onder leiding van Antoine Riboud van strategie te veranderen en zich voortaan op de voedingsindustrie te concentreren. De groep nam in 1970 de waterfabrikant Evian en de brouwerijen Kronenbourg en Känterbrau over. In 1973 fuseerde BSN met Gervais-Danone. De nieuwe groep BSN-Gervais-Danone vereenvoudigde in 1994 zijn naam tot Danone.

Recente ontwikkeling[bewerken]

De belangen in brouwerijen Kronenbourg en Alken-Maes werden in 2000 verkocht aan het Britse Scottish & Newcastle.

In 2007 heeft Danone het Nederlandse bedrijf Numico overgenomen. In hetzelfde jaar werd het Lu-koekenmerk van de hand gedaan. Dat werd op 30 november 2007 overgenomen door Kraft.

In mei 2010 ontving Danone Nederland van consumentenorganisatie Foodwatch het Gouden Windei voor het product Actimel omdat Danone volgens onafhankelijke wetenschappers ten onrechte gezondheidsclaims ("verhoogt de weerstand") aan dit product ophangt. Danone Nederland blijft bij zijn standpunt dat het yoghurtdrankje de weerstand verhoogt, maar het wetenschappelijk onderzoek naar de positieve uitwerking van Actimel is niet openbaar en dus dubieus, zo constateerde Foodwatch.[1]

Merknamen[bewerken]

Danone voert de volgende merken: Actimel, Activia, Aqua, Badoit, Danacol, Danette, Danio, Danone, Danoontje (Nederland), Evian, Font Vella, HP Saus, Lanjarón, Naya, Nutricia, Villa del Sur, Villa Vicencio, Volvic.

Externe links[bewerken]