Lefèvre-Utile

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huidige logo van LU
Reclame voor Petit Beurre in het jaar 1924.
La Bretonne, geschilderd door Hippolyte Berteaux op vraag van Lefèbre-Utile

Lefèvre-Utile, beter bekend als LU, is een biscuitproducent uit Frankrijk. De naam LU is samengesteld uit de beginletters van de Franse namen Lefèvre en Utile, het Franse echtpaar dat tot 1887 koekjes van het merk LU verkocht.

Het bedrijf is eigenaar van merknamen van regionale oorsprong; het merk Liga is tezamen met de krakelingen en de Arnhemse meisjes van Nederlandse bakkers, terwijl de merken De Beukelaer en Parein van Belgische oorsprong zijn. LU maakt verder koeken onder de naam Petit Beurre, TUC, Cracottes, Bastogne en Prince.

De hoofdzetel voor LU in de Benelux is in België te Herentals gevestigd samen met een fabriek, in Breda is hun sales- en marketingafdeling voor de regio Nederland gevestigd.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In Frankrijk woonde in het midden van de 19e eeuw het echtpaar Lefèvre-Utile, dat in Nantes bekendstond om hun wafels en biscuitjes. In 1883 startte zoon Louis met een banketatelier en in 1887 een biscuitfabriek. Hij ging ook buiten Nantes verkopen, zo groeide de bekendheid van de LU. Het bedrijf had een paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1900, waardoor ook het buitenland kennismaakte met de koekjes.

Op 30 november 2007 is LU overgenomen door Kraft van de vorige eigenaar, de groep Danone.[2]

Bekende merken[bewerken | brontekst bewerken]

[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1980 startte LU met de sponsoring van de voetbalclub Fortuna Sittard. Het was niet meteen voor iedereen duidelijk waar de naam LU voor stond. Aan het begin van de shirtsponsoring dachten sommige mensen dat 'LU' de afkorting was van 'Limburgse Universiteit'.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lefèvre-Utile van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.