Numico

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nutricia
Koninklijke Numico N.V.
Nutricia in Zoetermeer
Nutricia in Zoetermeer
Oprichting 1896
Opheffing 2007
Oorzaak einde overname door Danone
Oprichter(s) Martin van der Hagen
Sleutelfiguren Robert Zwartendijk (voorzitter)
Jan Bennink (CEO)
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Zoetermeer; WTC Schiphol Airport
Tower E
Schiphol Boulevard 105
1118 BG Schiphol Airport
Werknemers 12.888
Producten Nutroma koffiemelk, Extran en Olvarit
Omzet Gestegen € 2,623 miljard (2006)
Winst Gestegen € 203 miljoen (2006)
Website Numico (versie 2007), website Nutricia
Portaal  Portaalicoon   Economie

Numico, voor 1997 Nutricia, was de naam van een in Zoetermeer gevestigd voedingsmiddelenconcern dat in 1896 als zuivelfabriek werd opgericht.

Het concern was gespecialiseerd in kunstmatige voedingen voor baby's en klinische instellingen. Het concern is in 2007 door het Franse concern Danone overgenomen.

Tegenwoordig is Nutricia een merknaam van babyvoeding en medische voeding, gemaakt door Danone.

Geschiedenis[bewerken]

In 1896 werd in Zegwaard, het huidige Zoetermeer, de voorloper van het Numico-concern door Martin van der Hagen opgericht: de Stoomzuivelfabriek "Wilhelmina". Oorspronkelijk produceerde men margarine. Niet veel later ging het bedrijf over op het produceren van een vervanger voor moedermelk, volgens een receptuur van Alexander Backhaus.

In 1901 werd daarop de naam van het bedrijf veranderd in "Nutricia", dat "voeden" betekent, sinds 1996 met het predicaat Koninklijk.

Het bedrijf groeide voorspoedig en in 1905 werden de eerste melkpoederproducten naar het buitenland geëxporteerd. Men ging een breed assortiment aan babyvoeding produceren alsook yoghurt, room en dergelijke.

In 1924 werd de fabriek Lacto te Cuijk overgenomen, die in 1907 was opgericht. In 1932 begon men chocolademelk te produceren onder de naam Melcola. Dit stuitte echter op juridische bezwaren, waarna het product voortaan onder de naam Chocomel werd verkocht en als zodanig grote bekendheid verwierf.

Op 30 maart 1945 werd de fabriek te Zoetermeer getroffen door een geallieerde bom, die voor het nabijgelegen station was bedoeld. Na drie dagen werd de productie weer gestart. Tijdens de oorlog kon de babyvoedingsfabriek blijven doordraaien, gezien het belang daarvan voor de voedselvoorziening.

In 1946 werd de merknaam Olvarit geïntroduceerd, waaronder groentemaaltijden werden verkocht. Daarna volgden "Nutrix" (1955) en "Bambix". Ook op het terrein van ziekenhuisvoeding werd Nutricia actief.

In 1963 werd een derde fabriek in Bornem opgestart en in 1966 kwam de "N.V. Verenigde Bedrijven Nutricia" tot stand, wat een beursgenoteerde onderneming werd. Ook werd toen het predicaat "Koninklijke" verleend. Overnames volgden, zoals "Cow & Gate" (1981), enkele Oost-Europese bedrijven in het begin van de jaren 90, en "Milupa" in 1995.

In 1998 werd het omgedoopt in Numico, om een groter onderscheid te maken tussen de dochterondernemingen en de holdingsmaatschappij. "Numico" is een afkorting van "NUtricia, MIlupa, COw & Gate". De laatste twee bedrijven waren recentelijk overgenomen.

Ook Numico verrichtte overnames, en wel het Amerikaanse concern "General Nutrition Companies" (GNC) in 1999. In 2000 werden "Enrich International" en "Rexall Sundown" ingelijfd. Numico wilde zich op de veelbelovende markt van voedingssupplementen storten. De overnames op de Amerikaanse vitaminemarkt liepen op een teleurstelling uit. Numico had voor de GNC en Rexall in totaal 3,8 miljard euro betaald.[1] Na de overname verloor Rexall omzet en marktaandeel en Numico moest in 2001 zo'n 415 miljoen euro afschrijven op de waarde van dit bedrijf.[1] Dit bedrag werd gecompenseerd door eenmalige inkomsten uit de verkoop van Zonnatura en Nutricia.[1] Niettemin halveerde de koers van het aandeel Numico binnen een jaar tijd. Topman Van der Wielen trad af en op dit bericht alleen herstelde de beurskoers van Numico met 12%.[1] Jan Bennink nam zijn positie over.

Bennink gooide het roer om en besloot alle vitamine-activiteiten te verkopen. In december 2003 werd dit proces afgerond met de verkoop van GNC aan Apollo Management.[2] De opbrengst van $750 miljoen werd gebruikt om de schulden te reduceren. Na deze deal beperkt Numico de activiteiten tot babyvoeding en klinische voeding.[2]

Op 9 juli 2007 deed het Franse concern Danone een overnamebod ter waarde van 12,3 miljard euro op Numico. Danone bood 55 euro per aandeel, een premie van 44% boven de gemiddelde prijs van de drie maanden voorafgaand aan het bod. Het bestuur van Numico steunde het bod.[3] In november 2007 werd de overname een feit. Topman Jan Bennink profiteerde financieel enorm van de overname.[4] Hij kwam in 2002 van Danone naar Numico en redde de laatste van de ondergang. Zijn beloningspakket bestond uit aandelen en opties die na de transactie met Danone ruim 80 miljoen euro waard was. Na de overname trad hij af als bestuursvoorzitter. De vertrekkend financieel directeur van Numico, Jean-Marc Huët, verkocht ook zijn aandelen en opties Numico wat hem 30 miljoen euro opleverde.

Toen het bod bekend werd was er een vermoeden van handel met voorkennis. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) startte een actie die twee jaar later leidde tot een schikking.[5] Beleggers die aandelen Numico hadden verkocht vlak voor het bekendmaken van het bod kregen in totaal bijna 17 miljoen euro compensatie.[5]

Activiteiten[bewerken]

De producten variëren van diverse formules in zuigelingenvoeding tot gespecialiseerde voeding voor baby's met specifieke behoeften. Voor mensen met specifieke voedingseisen biedt Numico een uitgebreid scala aan enterale klinische voeding, dieetproducten en ziektespecifieke voeding. De fabrieken zijn onder andere in Zoetermeer (vloeibare voeding) en Cuijk (poedervormige baby- en kindervoeding) gevestigd.

Na de overname door Danone gaan de activiteiten verder onder de divisienamen Early Life Nutrition en Medical Nutrition.

Bekende merken[bewerken]

Babyvoeding[bewerken]

 • Nutricia (Nutrilon, Olvarit en Bambix)
 • Milupa (Aptamil en Milumil)
 • Mellin
 • Cow & Gate
 • Dumex (in Azië)
 • Kabrita
 • Neolac

Klinische voeding[bewerken]

 • Nutrison
 • Peptisorb
 • Nutridrink
 • Fortimel
 • Ensini
 • Cubitan
 • Diasip
 • Pre-Op

Afgestoten merken[bewerken]

Onder het Nutricia-label vielen vroeger ook Nutroma koffiemelk, Chocomel en Fristi. Deze merken zijn overgenomen door FrieslandCampina.