Laken (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laken
Deelgemeente in België Vlag van België
Vlag van Laken
Laken (België)
Laken
Situering
Gewest Vlag België België
Gemeente Brussel
Fusie 1921
Coördinaten 50° 53′ NB, 4° 21′ OL
Algemeen
Inwoners
(2012)
57.070
Overig
Postcode 1020
Netnummer 02
NIS-code 21004(E)
Oude NIS-code 21502
Detailkaart
Laken (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Laken
Foto's
Het koninklijk kasteel (1782-1784)
Het koninklijk kasteel (1782-1784)
Portaal  Portaalicoon   België

Laken (Frans: Laeken) is een plaats in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en sedert 1921 een onderdeel van de stad Brussel. Voordien was het een zelfstandige gemeente. In Laken is de hoofdresidentie van het Belgisch vorstenpaar gelegen. Laken ligt ten noordwesten van het centrum van Brussel en heeft ruim 57.000 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Stafkaart van Laken in 1892. De belangrijke lanen zoals de Emile Bockstaellaan waren er nog niet, maar wel de spoorlijnen en de buurtspoorweg naar Grimbergen.

De oudste vermelding van Laken (Lacha) dateert van 1080. Het dorp was sinds de middeleeuwen afhankelijk van de stad Brussel. Na de Franse invasie van 1795 werd het een zelfstandige gemeente.

Laken kreeg vooral betekenis toen de toenmalige landvoogdes Maria Christina van Oostenrijk in 1784 het Kasteel van Laken liet bouwen, waardoor het een vorstelijke residentie werd.

Emile Bockstael was van 1872 tot 1920 burgemeester van deze gemeente. Tijdens zijn ambtsperiode evolueerde Laken van een landelijk gebied naar een voorstad van Brussel. In 1898 tekende Bockstael, samen met koning Leopold II plannen voor de verstedelijking van Laken. De koning kocht grote delen van de gemeente op, teneinde het park rond het kasteel uit te breiden. Het centrum van Laken werd uitgebreid met boulevards zoals de Bockstaellaan richting het Lakense gehucht Heizel. Tegelijk groeide de gemeente uit tot een centrum van industrie, dankzij de nabijheid van de Brusselse haven en spoorlijnen. Daardoor ontstonden er ook arbeiderswijken. De Katholieke Arbeidersjeugd werd in Laken gesticht door Jozef Cardijn die in 1912 kapelaan was in Laken.

Door de uitbreiding van de haven, de slechte financiële toestand van Laken en de aanwezigheid van de koninklijke residentie werd de gemeente Laken in 1921 bij Brussel gevoegd. Het monumentale gemeentehuis op het Bockstaelplein was in 1919 voltooid, zodat het maar twee jaar dienstgedaan heeft als volwaardig gemeentehuis.

Door de koning werden terreinen beschikbaar gesteld voor tentoonstellingen en een park. Dit gebied werd de Heizel, waar twee wereldtentoonstellingen werden gehouden, in 1935 en in 1958. Talrijke gebouwen, zoals het Atomium en de Brussels Expo, zijn overgebleven na de wereldtentoonstellingen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Atomium
Park van Laken (architect: Édouard Keilig, 1876-1880) met zicht op het Leopold I-monument
Koninklijke Serres
Koninklijke Crypte

Scholen[bewerken | brontekst bewerken]

Lakenaars[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Laken[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren en overleden in Laken[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden in Laken[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Wemmel, Jette, Brussel, Schaarbeek, Neder-Over-Heembeek, Strombeek-Bever

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Laeken van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.