Wereldtentoonstelling van 1935

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
EXPO 1935 Brussel
Het Eeuwfeestpaleis
BIE-classificatie Universele tentoonstelling
Naam Exposition Universelle et Internationale de Bruxelles
Bouwwerk Eeuwfeestpaleis
Oppervlakte 150 hectare
Aantal bezoekers 20 mln.[1]
Deelnemers
Aantal landen 24
Ligging
Land Vlag van België België
Locatie Heizel
Coördinaten 50° 54′ NB, 4° 20′ OL
Data
Openingsdatum 27 april 1935
Sluitingsdatum 25 november 1935
Universele tentoonstellingen
Vorige Wereldtentoonstelling van 1933 in Chicago
Volgende Wereldtentoonstelling van 1937 in Parijs
Gespecialiseerde tentoonstellingen
Volgende Internationella Luftfartsutställningen i Stockholm in Stockholm

De Wereldtentoonstelling van 1935 (Exposition Universelle et Internationale Bruxelles) was een wereldtentoonstelling die van 27 april 1935 tot 25 november werd gehouden te Brussel aan de Heizel.[2] Er waren 24 officiële en 5 niet-officiële deelnemende landen. De expositie trok 20 miljoen bezoekers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het was de 23e universele wereldtentoonstelling en werd door het Bureau International des Expositions geclassificeerd als algemene tentoonstelling van de eerste categorie, een destijds gebruikte subcategorie van universele wereldtentoonstelling. Het hoofdthema was transport, maar ook de kolonisatie kwam aan bod met de 50e verjaardag van de Kongo-Vrijstaat.

De tentoonstelling werd uitgetekend door de Belgische hoofdarchitect Joseph Van Neck. Hij ontwierp ook het Groot Paleis of Palais des Expositions met een strenge gevel en een merkwaardige betonnen boogstructuur.[3] Ook andere architecten werkten mee, zoals Le Corbusier voor het Franse paviljoen, Victor Bourgeois voor het Grote Paleis, het Leopold II-restaurant en het Soprocolpaviljoen.

Een opmerkelijk gebouw was het Paviljoen van het Katholieke leven van architect Henri Lacoste, met een koperen koepel geflankeerd door zes obelisken. Het Italiaanse paviljoen, een rationalistisch ontwerp van Adalberto Libera en Mario De Renzi, was een ode aan het fascisme, met enorme fasces in glas en metaal.[4]

Er was een voorstelling van het nieuwe medium televisie door de firma Philips. Er waren ook vele werken van Paul Delvaux en René Magritte te zien, waardoor hun carrière een stimulans kreeg.

Opening van de wereldtentoonstelling door de Belgische koninklijke familie: Koning Leopold III, koningin Astrid, prins Karel en prinses Josephine-Charlotte

Restanten[bewerken | brontekst bewerken]

Meerdere gebouwen zoals het Eeuwfeestpaleis samen met drie andere gebouwen werden hergebruikt voor Expo 58 die doorging op dezelfde plaats. Ook het Eeuwfeeststadion (Stadion ter ere van het eeuwfeest 100 jaar België) werd daar gebouwd en bestaat nog steeds. Daarnaast werd het Planetarium van Brussel tijdens deze wereldtentoonstelling geopend.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Expo 1935 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.