Floriade 1972

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
AIPH 1972 Amsterdam
Logo Floriade 1972
De Amsteltrein in het Amstelpark is in bedrijf sinds de Floriade van 1972
BIE-classificatie Tuinbouw tentoonstelling
Naam Floriade 1972
Oppervlakte 700.000m² buiten en 11.000m² overdekt
Ligging
Land Nederland
Locatie Amstelpark, RAI en Beatrixpark
Data
Openingsdatum 30 maart 1972
Sluitingsdatum 1 oktober 1972
Tuinbouw tentoonstellingen
Vorige Parc Floral de Paris in Parijs (1969)
Volgende Internationale Gartenbauausstellung 73 in Hamburg
Floriade
Vorige Floriade 1960 in Rotterdam
Volgende Floriade 1982 in Amsterdam

De Floriade 1972 was de 5e editie van de wereldtuinbouwtentoonstelling (AIPH) en de 2e in Nederland. Deze eerste Amsterdamse Floriade duurde van 30 maart tot 1 oktober in 1972 en was toen de drukst bezochte tuinbouwtentoonstelling ooit ter wereld gehouden.

Het hiervoor aangelegde Amstelpark besloeg een gedeelte van het tentoonstellingsterrein van 700.000 m². Ook het Beatrixpark, de Amstelhal van de RAI Amsterdam en een deel van het dijklichaam waarop later de Ringweg Zuid en het Station Amsterdam RAI werden aangelegd, waren onderdeel van de Floriade. De terreinen werden via trappen verbonden met het nog ongebruikte zuidelijke gedeelte van de Europaboulevardbrug en er was een kabelbaan tussen het Beatrixpark en het begin van het Amstelpark en er waren expocars. In het Amstelparkdeel was een smalspoorlijn aangelegd en stond een panoramagondel.

Na de sluiting van de Floriade bleef een fraai Amstelpark over, waar een groot deel van de voorzieningen die voor het evenement waren aangelegd aanwezig bleef. Hiertoe behoren de Amsteltrein, een doolhof, een rosarium, een oranjerie, het Glazen Huis, kassen, een midgetgolfbaan, de Rododendronvallei, het Verlaten Land, Parkgalerie Papillot en een grote speeltuin voor kinderen.

De grote fontein, aangedreven door tien waterpompen en aangelicht door veertig schijnwerpers, werd voor 70.000 gulden aan de gemeente Maastricht verkocht, die de fontein in een vijver plaatste bij het rondeel De Vijf Koppen.[1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Floriade 1972 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.