Midgetgolf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De eerste nationale kampioenschappen Midgetgolf te Utrecht (1956).
Midgetgolf in Herdecke

Midgetgolf of het in Vlaanderen gebruikelijkere minigolf is een sport en een populaire vakantiebezigheid. De bedoeling is een parcours van 18 holes met zo min mogelijk slagen af te leggen. Het spel is een variant op golf, met het verschil dat bij golf grote afstanden moeten worden overbrugd en met midgetgolf slechts enkele meters. Midgetgolf wordt ook in competitieverband gespeeld, in de Verenigde Staten zelfs professioneel.

Baan[bewerken]

Elke baan is voorzien van een cirkelvormige, rechthoekige of vierkante afslagplaats. De meeste banen zijn gemaakt van beton of een ander sterk materiaal zoals asbestcement, zodat ze niet snel beschadigd worden en weinig onderhoud vergen. Er zijn ook banen van gravel of bedekt met (kunst)gras, maar deze mogen niet voor officiële wedstrijden gebruikt worden.

Een minigolfbaan heeft net als een golfbaan 18 holes. Bijna elke hole heeft een hindernis in de vorm van een looping, heuvel of bocht. Deze vormen zijn voor een wedstrijdbaan gestandaardiseerd. De banen die officieel bekendstaan als wedstrijdbaan zijn aangesloten bij de Nederlandse Minigolf Bond (NMB).

In 1999 werd het wereldkampioenschap midgetgolf georganiseerd op Papendal bij Arnhem.

Regels[bewerken]

Voorbeeld van enkele regels:

  • Een midgetgolfspeler speelt met een putter en mag zo veel ballen meenemen als hij denkt nodig te hebben (er zijn ongeveer 9000 verschillende ballen). Deze ballen hebben verschillende eigenschappen qua spronghoogte, gewicht en hardheid, en sommige zijn zó moeilijk verkrijgbaar dat er veel geld voor wordt geboden. Een bal kost meestal tussen de 10 en 15 euro. Recreatieve spelers ontvangen bij de baan één club en één bal waarmee zij de gehele baan spelen.
  • De materiaalkeuze voor een midgetgolfbal is vrij, alleen de doorsnee moet tussen de 3,7 en 4,3 cm zijn. De bal, die bij 25 graden Celsius op beton valt vanaf 100 cm hoogte, mag niet hoger opstuiten dan 85 cm.
  • De putter mag voorzien zijn van een rubber laagje zodat het contact met de bal op een rustige manier gebeurt. Hierdoor heeft de speler meer controle over de bal. Recreatieve spelers gebruiken de putter die ze bij de baan huren, maar het is toegestaan een eigen putter mee te nemen.
  • Als de bal de baan verlaat wordt er een extra strafpunt toegekend. Dit geldt alleen als de bal de baan verlaat na de hindernis. Als de bal de baan vóór de hindernis verlaat, worden geen strafpunten toegekend.

Externe links[bewerken]

  • NMB: Nederlandse Minigolf Bond
  • UBMG asbl - BVMG vzw: Union Belge de MiniGolf - Union Belge de MiniGolf
  • WMF: World Minigolfsport Federation