Naar inhoud springen

RELX

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
RELX PLC
Logo
Hoofdkwartier van Reed Elsevier in Amsterdam
Beurs LSE: REL; Euronext: RELX; NYSE: RELX
Oprichting Elsevier: 1880
Reed: 1894
Sleutelfiguren Erik Engstrom (CEO),
Nick Luff (CFO),
Paul Walker (voorzitter)
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Hoofdkantoor Londen en Amsterdam
Werknemers 33.500 (jaareinde 2021, in fte)
Producten uitgeverij
Omzet/jaar £ 7244 miljoen (2021)
Winst/jaar £ 1471 miljoen (2021)
Marktkapitalisatie £ 45,7 miljard (10 feb. 2023)
Website www.relx.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

RELX, ook nog bekend onder de oude naam Reed Elsevier, is een Engels-Nederlands bedrijf, ontstaan uit de fusie in 1993 tussen de uitgeverijen Reed en Elsevier.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Bij RELX werken circa 33.500 mensen en het bedrijf bereikte een omzet van ruim 7 miljard pond in 2021.

De activiteiten zijn ondergebracht in vier bedrijfsonderdelen:

  • 'Risk' of risico-informatie, vooral LexisNexis Risk Solutions
  • 'Scientific, Technical & Medical' ofwel wetenschappelijke, technische en medische publicaties, onder de merknaam Elsevier. Elsevier gaf in 2021 ongeveer 2700 wetenschappelijke, technische en medische tijdschriften uit.
  • 'Legal' of juridische literatuur, waaronder LexisNexis.
  • 'Exhibitions' of vakbeurzen onder de naam RE, dit is de kleinste activiteit.

Van de totale omzet wordt ongeveer 60% in Noord-Amerika gerealiseerd. In zowel Europa als in de rest van de wereld wordt ongeveer een vijfde van de omzet behaald. Meer dan de helft van de omzet wordt bereikt met de verkoop van abonnementen. Deze inkomsten zijn zeer stabiel. De informatie wordt vooral elektronisch aangeleverd, slechts zo'n 7% van de omzet wordt nog behaald met de verkoop van gedrukte publicaties en dit aandeel neemt structureel af.

De belangrijkste Nederlandse concurrent van het bedrijf is Wolters Kluwer. RELX heeft een beursnotering op Euronext Amsterdam en de London Stock Exchange en op de New York Stock Exchange worden American depositary receipts verhandeld.

Nieuwe naam en structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1 juli 2015 heet Reed Elsevier RELX Group. De merknaam Elsevier blijft bestaan als de naam voor de wetenschappelijke divisie en alleen het moederbedrijf gaat als RELX verder. RELX is een samentrekking van de vier activiteiten: Reed, Elsevier, LexisNexis en Reed Exhibitions.

Op dezelfde dag werd ook bedrijfsstructuur vereenvoudigd. Alle activa van de twee moederbedrijven worden gecombineerd in een nieuwe entiteit.[1] Daarnaast wordt het cross-aandeelhouderschap geschrapt. In de oude situatie was er een verhouding van 1,538 tot 1 tussen de Nederlandse en Britse moederbedrijven en in de nieuwe structuur is deze verhouding gelijk.[1]