BHP Billiton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
BHP Billiton
Een trein met ijzererts van BHP in West-Australië in 2003.
Een trein met ijzererts van BHP in West-Australië in 2003.
Beurs LSE: BLT
(en) NYSE: BHP
ASX: BHP
Motto of slagzin Resourcing the Future
Oprichting 9 juni 2001[1]
Oprichter(s) Broken Hill Proprietary (BHP) + Billiton
Sleutelfiguren Andrew Mackenzie (CEO)
Hoofdkantoor Melbourne Vlag van Australië Australië
Werknemers 40.757 (vaste contracten)
Producten - IJzer
- Koper
- Petroleum
- Steenkool
- Aluminium
- Diamant
- Mangaan
- Nikkel
- Goud
- Uranium
- Zilver
Industrie Mijnbouw
Omzet $ 67,2 miljard (2013-2014)
Winst $ 13,8 miljard (2013-2014)
Marktkapitalisatie 233,9 miljard USD (30 juni 2011)
Website www.bhpbilliton.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

BHP Billiton is het mijnbouwbedrijf dat in 2001 ontstond door de fusie van het Australische Broken Hill Proprietary en het Britse Billiton. Daarbij werd het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld gevormd. Ondanks de fusie behielden beide onderdelen elk apart hun aandelenstructuur. BHP Billiton stelt wereldwijd ruim 40.000 mensen te werk op meer dan 100 locaties in 25 landen.[2] In 2011 was BHP Billiton het op 158 na grootste bedrijf ter wereld volgens de Fortune Global 500-lijst.[3]

Locaties[bewerken]

Het hoofdkantoor van BHP Billiton bevindt zich aan Lonsdale Street in Melbourne (Australië).

BHP Billiton heeft mijnen en delfstofverwerkende fabrieken in de volgende landen:

Structuur[bewerken]

BHP Billiton heeft negen primaire operationele onderdelen:

In maart 2014 maakte BHP bekend de mijnbouwactiviteiten te willen concentreren op steenkool, ijzererts, koper en energie.[4] De overige activiteiten, zoals bauxiet, aluminium en nikkel zullen worden afgestoten.[4] Het is een volgende stap om de organsatie verder te vereenvoudigen. In de twee voorgaande jaren heeft BHP al diverse belangen afgestoten met een totale waarde van US$ 5,2 miljard waaronder een koper- en diamantmijn in Noord-Amerika en een uraniumproject in Australië.[4]

Geschiedenis[bewerken]

Op 9 juni 2001 fuseerde Broken Hill Proprietary (BHP) met Billiton. Sindsdien vormen ze het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld.

Broken Hill Proprietary[bewerken]

Het Australische mijnbouwbedrijf Broken Hill Proprietary (BHP) werd opgericht in 1885 en beheerde oorspronkelijk een zilver-, lood- en zinkmijn in Broken Hill in het Australische Nieuw-Zuid-Wales. Het bedrijf stapte ook in de staal- en petroleumindustrie en breidde wereldwijd uit.

In 1899 leasete BHP een ijzerertsmijn waarna het in 1915 ook staal ging produceren, voornamelijk in Newcastle. Het bedrijf diversifieerde vervolgens verder en opende steenkool- en steenmijnen, kocht staalbedrijven op en bouwde een scheepsvloot uit.

In 1935 werd de staalproductie nog opgevoerd en enkele jaren daarna werd ook een hoogoven gebouwd en een scheepswerf aangelegd. In 1967 stapte BHP ook in de petroleumnijverheid toen in de Straat Bass tussen Australië en Tasmanië een enorm olieveld werd gevonden. In de volgende decennia investeerde BHP meer en meer in het buitenland, waaronder Papoea-Nieuw-Guinea, de Verenigde Staten, Chili en Canada. In 1999 werd de relatief kleine staalfabriek in Newcastle gesloten. In 2000 werd de langstaalafdeling afgesplitst in OneSteel. Het jaar daarop volgde dan de fusie met Billiton. In 2002 werd daarvan de vlakstaalafdeling afgesplitst in BHP Steel. In 2003 veranderde de naam van dat bedrijf in BlueScope Steel.

Billiton[bewerken]

De Billiton Maatschappij was een van oorsprong Nederlands bedrijf dat oorspronkelijk tin ontgon op het Indonesische eiland Billiton, vanwaar de naam. Het bedrijf groeide wereldwijd, zeker na de overname door Royal Dutch Shell in 1970.

De NV Billiton werd gevormd op 29 september 1860 in Den Haag. Twee maanden later verkreeg het bedrijf een ontginningsconcessie voor het eiland Billiton in Nederlands-Indië. Aldaar werden alle bestaande tinmijnen overgenomen. Het gedolven tin- en looderts werd in Nederland verwerkt. In de jaren 1940 werden ook bauxietmijnen geopend in Nederlands-Indië en Suriname.

In 1970 werd Billiton overgenomen door oliebedrijf Royal Dutch Shell. In de jaren 1990 werd de tin- en loodsmelterij in het Nederlandse Arnhem stopgezet. Dat decennium groeide het bedrijf wereldwijd. Billiton omvatte aluminiumsmelterijen in Zuid-Afrika en Mozambique, nikkelmijnen in Australië en Colombia, metaalmijnen in Zuid-Amerika, Canada en Zuid-Afrika, steenkoolmijnen in Australië, Colombia en Zuid-Afrika en aandelen in mijnen in Brazilië, Suriname, Australië en Zuid-Afrika.

In 1994 verkocht Shell zijn mijnbouwactiviteiten aan Gencor Limited in Zuid-Afrika. Gencor splitste in 1997 de mijnbouwactiviteiten van niet-edelmetalen af in een beursgang op de beurs van Londen onder de naam Billiton plc.

Accident[bewerken]

Het bedrijf kwam samen met het bedrijf Vale in diskrediet toen op 5 november 2015 een dam brak van afvalwaterbassin in Mariana.[5] Door de dambreuk stroomde vijftig miljoen ton vervuil water en modder weg. De modder overspoelde het dorp Bento Rodrigues en hierbij vielen minstens 12 doden en verschillende gewonden.[6]Daarnaast is er ook enorme milieuschade doordat het gif ook de rivier Rio Doce heeft bereikt.[7][8]

Externe link[bewerken]