Australian Securities Exchange

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ASX Limited
Beurs ASX: ASX
Oprichting 1987, maar gaat terug naar 1861
Sleutelfiguren Robert Elstone, directeur
Hoofdkantoor Sydney, Australië
Producten Effectenbeurs
Omzet Gestegen A$ 279.7 miljoen (2005)
Website ASX.com.au
Portaal  Portaalicoon   Economie
De beurs

De Australian Securities Exchange (ASX) is de voornaamste effectenbeurs van Australië. De ASX begon als een stelsel van onafhankelijke beurzen per staat vanaf 1861. Vandaag de dag is handel volledig elektronisch en is de beurs een naamloos vennootschap, genoteerd aan de beurs zelf.

De Australian Securities Exchange zoals hij nu bekend is, is het resultaat van de fusie van de Australian Stock Exchange en de Sydney Futures Exchange in december 2006.

De grootste aandelen die verhandeld worden op de ASX, in termen van marktkapitalisatie, zijn onder meer BHP Billiton, Commonwealth Bank of Australia, Telstra Corporation, Rio Tinto, National Australia Bank en Australia and New Zealand Banking Group. Per 31 december 2006 waren de drie grootste sectoren in marktkapitalisatie financiële diensten (34%), commodities (20%) en genoteerde property trusts (10%).

De belangrijkste marktindex is de S&P/ASX 200, een index van de belangrijkste 200 aandelen in de ASX. Deze nam de plek in van de voorheen belangrijke All Ordinaries index, welke nog steeds wel parallel aan de S&P ASX 200 wordt gebruikt. Andere indices voor de grotere aandelen zijn de S&P/ASX 100 en de S&P/ASX 50.