Rio Tinto Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rio Tinto Group
Logo
Rio Tinto Group logo.
Beurs LSE: RIO
ASX: RIO
NYSE: RTP
Oprichting 1873
Eigenaar Chinalco, BlackRock
Sleutelfiguren Jakob Stausholm (CEO)
Simon Thompson (voorzitter)
Hoofdkantoor Londen Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Melbourne Vlag van Australië Australië
Werknemers 47.500 (2018)[1]
waarvan circa 20.000 in Australië en 10.000 in Canada
Producten IJzererts
Aluminium
Koper
Diamant
Industrie Mijnbouw
Omzet/jaar US$ 40,5 miljard (2018)[1]
Winst/jaar Gestegen US$ 13,9 miljard (2018)[1]
Marktkapitalisatie 33.004.833.765 AU$ (18 november 2021) Bewerken op Wikidata
Website www.riotinto.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Bauxietafzetting op zandsteen in Australië (1969).
Hematiet-ijzererts uit Brazilië.

Rio Tinto is een Brits-Australische mijnbouwgroep. De groep is de combinatie van het Britse bedrijf Rio Tinto plc en het Australische Rio Tinto Limited. Belangrijke producten van het bedrijf zijn ijzererts, aluminium, diamant, koper en industriële mineralen. Deze delfstoffen worden wereldwijd bovengehaald. Rio Tinto heeft veel mijnen in Australië en Noord-Amerika maar is ook actief in Zuid-Amerika, Azië, Europa en Zuid-Afrika.[2] Rio Tinto is een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De activiteiten zijn in vier groepen verdeeld:[1]

  • IJzererts: Rio Tinto is een van de drie grootste leveranciers van ijzererts wereldwijd. In 2018 leverde het ruim 300 miljoen ton af voornamelijk uit de mijnen in Pilbara (West-Australië). Deze groep heeft een aandeel in de totale omzet van ongeveer 40%, maar de bijdrage aan het nettoresultaat ligt fors hoger. In 2018 telde deze groep 10.500 medewerkers.
  • Aluminium: het bedrijf is actief in de hele keten. Het levert bauxiet, aluminiumoxide en heeft eigen smelters voor de productie van aluminium. Voor de productie is veel elektriciteit nodig en Rio Tinto heeft eigen elektriciteitscentrales om hierin te voorzien. Deze activiteit vertegenwoordigt zo'n 30% van de omzet. Hier zijn zo'n 13.500 werknemers actief
  • Koper en diamant: Het koper wordt onder andere gewonnen in Mongolië en Peru. Per jaar levert Rio Tinto zo'n 600.000 ton koper aan de markt. Er zijn twee diamantmijnen in Canada en in Australië. Het aandeel van deze groep in de omzet is ongeveer 15%. Met 8500 medewerkers heeft de groep het minste aantal personeelsleden van de vier.
  • Energie en mineralen: Hier zijn de overige activiteiten in ondergebracht. Het is een gevarieerd palet van producten zoals steenkool, uranium, titaanwit, boraat en zout. Rio Tinto's Dampier Salt is de grootste zoutproducent ter wereld. Deze groep heeft ook een aandeel van 15% in de totale omzet en telt 10.000 personeelsleden. Niet alle activiteiten in deze groep zijn nog essentieel voor het bedrijf, de afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld veel steenkolenmijnen afgestoten.

De Volksrepubliek China is de belangrijkste klant, hier werd in 2018 zo'n 45% van de omzet gerealiseerd.[1] De Verenigde Staten staat op de tweede plaats met 15%, gevolgd door Japan met 10%.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Britse Rio Tinto werd in 1873 gevormd om de Rio Tinto-kopermijn bij de rivier Río Tinto in Zuid-Spanje te exploiteren. Deze mijn zou de oudste ter wereld zijn en er werden al grondstoffen bovengehaald in de vroege kopertijd (ca. 5000 v.Chr.). De mijnen bleven steeds in productie ten tijde van achtereenvolgens de Feniciërs, Romeinen, Visigoten, Moren, Spanjaarden en tot in de moderne tijd.[3] In 1954 werd twee derde van deze operaties verkocht.

In 1905 werd in Australië de Consolidated Zinc Corporation opgericht die reststoffen van de zinkmijnen in Broken Hill verwerkte. In 1962 verkreeg het Britse Rio Tinto een meerderheidsaandeel in het bedrijf. Beide bedrijven veranderen van naam in respectievelijk Rio Tinto-Zinc en Conzinc Riotinto of Australia. In 1980 veranderde de naam van deze laatste in CRA Limited.

In 1995 vormden de twee tot dan aparte bedrijven een groep waarbinnen de twee apart bleven. In 1997 wijzigden de twee opnieuw hun namen in de huidige. In 2004 stootte het bedrijf niet-kernactiviteiten af.

Koop Alcan[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 nam Rio Tinto de Canadese aluminiumproducent Alcan over voor $38 miljard (€28 miljard).[4] Het Amerikaanse Alcoa had in mei 2007 ook al interesse getoond in Alcan en bood $28 miljard, maar Rio Tinto kreeg Alcan in handen door meer te bieden.[4] Rio Tinto verwachtte synergievoordelen ter waarde van $600 miljoen te kunnen realiseren, dat is 16% van de gezamenlijke bedrijfswinst over 2006 van beide aluminium bedrijven.[4] Alle aluminiumactiviteiten van Rio Tinto en Alcan zijn samengebracht en gaan verder onder de nieuwe naam Rio Tinto Alcan en is 's werelds grootste aluminiumbedrijf.[5] Het Nederlandse Aluchemie, dat anodes voor de aluminiumindustrie produceert, maakt sindsdien ook onderdeel uit van Rio Tinto Alcan.

Door de overname liep de schuldenlast op tot $40 miljard. Om deze te reduceren deed Rio Tinto de verpakkingsactiviteiten van Alcan in de verkoop. Medio 2009 werden de Amerikaanse voedingsverpakkingsactiviteiten verkocht aan Bemis Co voor $ 1,2 miljard en Amcor Ltd, de grootste maker van plastic flessen ter wereld, nam de Europese- en Aziatische verpakkingsonderdelen over voor $2 miljard.[6] Rio Tinto kocht Alcan op het hoogtepunt van de markt en was in 2011genoodzaakt $8,9 miljard op de waarde van Alcan af te schrijven.[7]

In dezelfde periode bracht concurrent BHP Billiton een bod uit dat – indien geslaagd – een mijnreus met een waarde van €161 miljard zou creëren. Het bod van ongeveer €95 miljard werd door Rio Tinto afgewezen wegens te laag.[8][9] Het Chinese Chinalco en het Amerikaanse Alcoa kochten vervolgens een aandeel van 12% in Rio Tinto. Daarmee is een vijandige overname van het bedrijf onmogelijk gemaakt.[10]

Aandeelhouders[bewerken | brontekst bewerken]

In 1995 besloten de Rio Tinto plc (RTZ) en CRA Limited (CRA) de bedrijfsstructuur te wijzigen. Er kwam één bedrijf waaronder alle activiteiten vallen, maar twee aandelen waarbij RTZ overging naar Rio Tinto plc en CRA werd Rio Tinto Limited. Er zijn vaste aanspraken van de twee aandeelhouders op het mijnbouwbedrijf. De twee aandelen hebben wel een eigen beursnotering, Rio Tinto plc staat genoteerd aan de London Stock Exchange en de New York Stock Exchange. De Rio Tinto Limited aandelen worden verhandeld op de Australian Securities Exchange. Er staan ongeveer driemaal meer aandelen uit van Rio Tinto plc dan Rio Tinto Limited.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Rio Tinto is actief in onder andere:

Controverses[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 september 2020 leidden berichten over het opblazen van Aboriginal-erfgoed om een ijzerertsmijn in Australië uit te breiden tot het ontslag van drie toplui van de groep. De vernieling gebeurde in mei, en lokte heel wat verontwaardiging uit in het land.[11]

Eind 2021 en begin 2022 kwamen Serviërs op straat om te betogen tegen de plannen van de firma om nabij het grensstadje Loznica in de Jadarvallei een lithiummijn te openen. De betogers vrezen voor hun gezondheid, de Servische regering hoopt op extra inkomsten.[12]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Officiële website