Rio Tinto Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Rio Tinto Group
Rio Tinto Group logo.
Rio Tinto Group logo.
Beurs LSE: RIO
ASX: RIO
NYSE: RTP
Oprichting 1873
Sleutelfiguren - Jean-Sébastien Jacques (CEO)
- Jan de Plessis (voorzitter)
Hoofdkantoor - Londen Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
- Melbourne Vlag van Australië Australië
Werknemers 71.000 (2012)
Producten - Diamant
- Goud
- IJzer
- Koper
- Steenkool
- Uranium
Industrie Mijnbouw
Omzet Gestegen USD 54,6 miljard (2013)
Winst Gestegen USD 10,2 miljard[1] (2013)
Website www.riotinto.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Rio Tinto is een Brits-Australische mijnbouwgroep. De groep is de combinatie van het Britse bedrijf Rio Tinto plc en het Australische Rio Tinto Limited. Belangrijke producten van het bedrijf zijn aluminium, diamant, goud, ijzererts en industriële mineralen. Deze delfstoffen worden wereldwijd bovengehaald. Rio Tinto heeft veel mijnen in Australië en Noord-Amerika maar is ook actief in Zuid-Amerika, Azië, Europa en Zuid-Afrika.[2] Rio Tinto is een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld.

Geschiedenis[bewerken]

Het Britse Rio Tinto werd in 1873 gevormd om de Rio Tinto-kopermijn bij de rivier Río Tinto in Zuid-Spanje te exploiteren. Deze mijn zou de oudste ter wereld zijn en er werden al grondstoffen bovengehaald in de vroege kopertijd (ca. 5000 v.Chr.). De mijnen bleven steeds in productie ten tijde van achtereenvolgens de Feniciërs, Romeinen, Visigoten, Moren, Spanjaarden en tot in de moderne tijd.[3] In 1954 werd twee derde van deze operaties verkocht.

In 1905 werd in Australië de Consolidated Zinc Corporation opgericht die reststoffen van de zinkmijnen in Broken Hill verwerkte. In 1962 verkreeg het Britse Rio Tinto een meerderheidsaandeel in het bedrijf. Beide bedrijven veranderen van naam in respectievelijk Rio Tinto-Zinc en Conzinc Riotinto of Australia.

In 1995 vormden de twee tot dan aparte bedrijven een groep waarbinnen de twee apart bleven. In 1997 wijzigden de twee opnieuw hun namen in de huidige. In 2004 stootte het bedrijf niet-kernactiviteiten af.

Koop Alcan[bewerken]

In 2007 nam Rio Tinto de Canadese aluminiumproducent Alcan over voor $38 miljard (€28 miljard).[4] Het Amerikaanse Alcoa had in mei 2007 ook al interesse getoond in Alcan en bood $28 miljard, maar Rio Tinto kreeg Alcan in handen door meer te bieden.[4] Rio Tinto verwachtte synergievoordelen ter waarde van $600 miljoen te kunnen realiseren, dat is 16% van de gezamenlijke bedrijfswinst over 2006 van beide alumunium bedrijven.[4] Alle aluminiumactiviteiten van Rio Tinto en Alcan zijn samengebracht en gaan verder onder de nieuwe naam Rio Tinto Alcan en is 's werelds grootste aluminiumbedrijf.[5] Het Nederlandse Aluchemie, dat anodes voor de aluminiumindustrie produceert, maakt sindsdien ook onderdeel uit van Rio Tinto Alcan.

Door de overname liep de schuldenlast op tot $40 miljard. Om deze te reduceren deed Rio Tinto de verpakkingsactiviteiten van Alcan in de verkoop. Medio 2009 werden de Amerikaanse voedingsverpakkingsactiviteiten verkocht aan Bemis Co voor $1,2 miljard en Amcor Ltd, de grootste maker van plastic flessen ter wereld, nam de Europese- en Aziatische verpakkingsonderdelen over voor $2 miljard.[6] Rio Tinto kocht Alcan op het hoogtepunt van de markt en was in 2011genoodzaakt $8,9 miljard op de waarde van Alcan af te schrijven.[7]

In dezelfde periode bracht concurrent BHP Billiton een bod uit dat - indien geslaagd - een mijnreus met een waarde van €161 miljard zou creëren. Het bod van ongeveer €95 miljard werd door Rio Tinto afgewezen wegens te laag.[8][9] Het Chinese Chinalco en het Amerikaanse Alcoa kochten vervolgens een aandeel van 12% in Rio Tinto. Daarmee is een vijandige overname van het bedrijf onmogelijk gemaakt.[10]

Producten[bewerken]

Bauxietafzetting op zandsteen in Australië (1969).
Hematiet-ijzererts uit Brazilië.

Rio Tinto haalde in 2013 wereldwijd de volgende delfstoffen uit de grond: [11]

Locaties[bewerken]

Rio Tinto heeft mijnactiviteiten in:[12]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]