Pilbara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pilbara
Streek in Australië Vlag van Australië
De Pilbara regio binnen West-Australië
Situering
Deelstaat West-Australië
Coördinaten 21°ZB, 119°OL
Algemeen
Oppervlakte 507.896 km²
Inwoners 40.000
Portaal  Portaalicoon   Australië
Landschap in het Nationaal park Karijini

De Pilbara (uitgesproken als "Pillbra") is een van de negen regio's van West-Australië. De streek is gekend vanwege zijn grote ijzererts-voorraden. De naam is afkomstig van de Aborigines.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Pilbara werd voor het eerst uitgebreid onderzocht door Francis Thomas Gregory in 1861. Mijnbouwactiviteiten startten in 1937 in Wittenoom Gorge.[1] Tegenwoordig wonen er ongeveer 40.000 inwoners in het gebied, met name in de plaatsen Port Hedland, Karratha, Wickham, Newman en Marble Bar. Er werken ook mensen die elders wonen en per vliegtuig naar de regio komen.

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied heeft deels een steppe- en deels een woestijnklimaat en wordt gekenmerkt door hoge temperaturen in de zomer. Vrijwel dagelijks zijn de temperaturen boven de 30°C, terwijl ook temperaturen boven de 45°C gebruikelijk zijn. De plaats Marble Bar telde van 31 oktober 1923 tot 7 april 1924 gedurende 160 opeenvolgende dagen een maximumtemperatuur van meer dan 100°F (37,8°C), hetgeen als wereldrecord wordt beschouwd.[2]

Per jaar valt er tussen de 200 tot 350 millimeter aan neerslag. In de periode van december tot mei valt bijna alle regen en in de overige maanden is het droog. De neerslag valt niet gespreid maar valt meestal in een korte periode gedurende tropische cyclonen. Over een periode van tien jaar komen er gemiddelde zeven cyclonen voor. Vanwege de lage bevolkingsdichtheid en geringe bebouwing is de schade als gevolg van de cyclonen meestal beperkt.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de belangrijkste economische activiteiten is de mijnbouw. Vooral ijzererts wordt op grote schaal in de regio gewonnen door diverse mijnbouwbedrijven waaronder BHP Billiton en de Rio Tinto Group. Aan de kust bij Dampier wordt ook aardgas dat offshore wordt gewonnen omgezet in lng.

De eerste spoorweg werd in 1911 aangelegd tussen Port Hedland en Marble Bar. Deze lijn werd in 1951 weer gesloten. Diverse spoorwegen brengen het ijzererts van de in het binnenland gelegen mijnen naar de exporthavens aan de kust. Het grootste van deze spoorwegnetwerken is de Hamersley & Robe River Railway. De belangrijkste havens zijn Port Hedland, Dampier en Cape Lambert.

Toerisme speelt in de economie een rol van betekenis. Er zijn diverse parken waarvan Nationaal park Karijini een bekende is.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

(en) Pilbara Development Commission

Zie de categorie Pilbara van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.