London Stock Exchange

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdkantoor van LSE op Paternoster Square (2005)
Oude hoofdkantoor

London Stock Exchange (LSE), Beurs van Londen, is een internationale beurs gevestigd te Londen. Hij werd opgericht in 1801 en behoort tot de grootste beurzen ter wereld. De beurs heeft naast het grote aantal Britse noteringen, ook veel buitenlandse bedrijven die genoteerd staan.

Activiteiten[bewerken]

De beurs is opgedeeld in een primaire markt (Main Market) en een alternatieve investeringsmarkt (Alternative Investments Market). In totaal zijn er 2749 bedrijven genoteerd aan de beurs.

De onafhankelijke FTSE Group beheert het merendeel van de indices van LSE, waaronder FTSE 100 Index, FTSE 250 Index en de FTSE 350 Index.

Nieuw hoofdkantoor[bewerken]

Voorheen was LSE gevestigd in de Stock Exchange Tower, op de hoek van Threadneedle Street en Old Broad Street. Deze toren werd geopend door Koningin Elizabeth II in 1972 en huisvestte naast de beursvloer, ook de kantoren van de beurs.

In juli 2004 verhuisde de beurs naar een compleet nieuw complex, dat wederom gevestigd was aan Threadneedle Street, maar dit keer aan Paternoster Square (dicht bij St Paul's Cathedral). Ook dit complex werd weer geopend door koningin Elizabeth II, ditmaal vergezeld op 27 juli 2004 door prins Philip.

Overnames[bewerken]

Eind 2004 waren er geruchten dat de LSE overgenomen zou worden door een andere grote Europese beurs. Begin 2005 werden deze geruchten beantwoord door een biedingsstrijd tussen de pan-Europese beurs, Euronext (gevestigd te Amsterdam) en Deutsche Börse. Uiteindelijk werd Börse door de aandeelhouders gedwongen om zich terug te trekken uit de bieding en kreeg Euronext vrij spel. De aandeelhouders van Euronext waren ook voorzichtig, omdat LSE te veel eiste, waaronder het nieuwe hoofdkantoor in Londen in plaats van in Nederland. In mei 2006 staakten beide bedrijven het overleg.[1] De reden hiervoor was het aandelenbelang van 15% dat de Amerikaanse beurs Nasdaq had genomen in LSE. Euronext heeft meer dan een jaar met LSE overlegd, maar werd daarbij eerst opgehouden door de Britse mededingingsautoriteiten die de zaak bestudeerden.[1] Toen Nasdaq in 2006 zich in de strijd mengde met een bod van omgerekend 3,5 miljard euro, moest Euronext zich terugtrekken.[1] Het belang van Nasdaq in LSE was van korte duur. In augustus 2007 maakte Nasdaq al bekend het aandelenbelang van 31% in LSE te willen verkopen.[2] Een maand later nam Borse Dubai het belang in LSE over en nam tegelijkertijd een belang van 20% in Nasdaq.[3]

Borsa Italiana[bewerken]

In 2007 kocht LSE voor 1,5 miljard euro Borsa Italiana.[4] Het bod van LSE was deels in aandelen waardoor de oud-Borsa Italiana aandeelhouders een belang van 28% kregen in nieuwe groep.[5] Het nieuwe bestuur bestaat uit 12 bestuurders, waarvan vijf Italianen. Door het bod van LSE te accepteren werd een overname door NYSE Euronext geblokkeerd.[5]

Frank Russell[bewerken]

In juni 2014 maakte LSE een bod bekend op de Amerikaanse vermogensbeheerder Frank Russell. LSE wil circa $2,7 miljard betalen.[6] Meer dan de helft van de koopsom wil LSE ophalen door nieuwe aandelen uit te geven.[6] Frank Russell is een vermogensbeheerder, maar levert ook belangrijke beursindices als de Russell 2000 index. Deze indices worden gebruikt als basis voor Exchange-traded funds (ETF) en dit levert een alternatieve en relatief vaste inkomstenbron op voor het Londense beursbedrijf.[6] In oktober 2015 maakte LSE de verkoop bekend van de vermogensbeheertak van Russell aan TA Associates voor $1,15 miljard.[7] Dit onderdeel beheerde een vermogen van zo’n $260 miljard. Met de opbrengst gaat LSE schulden aflossen.

Onderzoek fusie met Deutsche Börse[bewerken]

In februari 2016 maakten Deutsche Börse en de LSE bekend de mogelijkheden te onderzoeken voor een fusie.[8] De twee spreken over een fusie van gelijken. Aandeelhouders van het Duitse beursbedrijf zouden een meerderheidsbelang van 54,4% in de combinatie krijgen.[8] Na het referendum over de brexit stemden op 4 juli 99,9% van de aandeelhouders van LSE voor de fusie.[9]

In februari 2017 stelde de mededingingsautoriteiten van de Europese Unie (EU) als extra eis dat het Italiaanse online handelsplatform MTS moet worden verkocht.[10] De EU wil dit om te voorkomen dat de combinatie te groot wordt op de markt voor Europese overheidsobligaties. LSE wil hieraan niet voldoen waarmee de beursfusie waarschijnlijk niet door gaat.[10] De fusie stond al onder druk na de brexit stemming in juni 2016.[10] Eerder besloot LSE het Franse LCH Clearnet aan Euronext te verkopen voor 510 miljoen euro, maar onder de voorwaarde dat Brussel in zou stemmen met de fusie.[10]

Externe links[bewerken]