Sainsbury's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sainsbury's Supermarkets Ltd
Logo van Sainsbury's
Opgericht 1869
Hoofdkantoor 33 Holborn, Londen
Vestigingen 1106 (2013)
Land(en) Verenigd Koninkrijk
Jaaromzet £ 26,2 miljard (2017)
Sainsbury's in Bradford on Avon
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Sainsbury's (voluit Sainsbury's Supermarkets Ltd) is een Britse supermarktketen, behorend tot het bedrijf J. Sainsbury plc. Met een marktaandeel van 17,7% is het de op een na grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk.[1] Het hoofdkantoor van de keten bevindt zich in Londen.

De supermarktketen is opgericht in 1869 door John James Sainsbury. Tussen 1922 en 1995 was Sainsbury's het grootste detailhandelsbedrijf van het land. In die tijd was het een pionier in de zelfbedieningsformule. Het moederbedrijf J. Sainsbury plc is opgenomen in de FTSE 100 aan de London Stock Exchange. het bedrijf heeft een gebroken boekjaar dat loopt tot ongeveer 11 maart.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 werd bijna de hele omzet van 26 miljard pond behaald met de verkopen van food en non-food producten in de supermarkten en andere winkels.[2] Een heel klein deel van de omzet en winst werd gerealiseerd met de financiële diensten en op de onroerend goed portefeuille. Het telde 180.000 medewerkers, vanwie twee derde in deeltijd werkzaam was.[2]

Fusie met Asda[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2018 werd een fusie bekend gemaakt van de Britse supermarkt Asda en Sainsbury's.[3] Het gecombineerde bedrijf heeft een jaaromzet van 58 miljard euro en telt zo'n 2800 vestigingen.[3] De twee krijgen een marktaandeel van 31,4% en worden daarmee net iets groter dan Tesco. Sainsbury’s en Asda staan momenteel op de 2e en 3e plaats, na Tesco. Toezichthouders moeten nog hun goedkeuring geven. Eind april 2019 blokkeerde de Britse toezichthouder Competition and Markets Authority (CMA) de fusie.[4] Het CMA voert als argumenten aan dat samengaan zou leiden tot hogere prijzen een ook voor minder keuzemogelijkheden voor de consumenten.

Reclames[bewerken | brontekst bewerken]

John Cleese werkte eind jaren negentig mee aan een aantal reclamecampagnes voor Sainsbury's. Een van de reclamefilmpjes, onderdeel van de campagne Value to Shout About, werd in een peiling van het tijdschrift Marketing in 1999 verkozen tot de meest irritante reclame van het voorgaande jaar.[5] De campagne was geen succes en werd in maart 1999 stopgezet.[6]