Boekjaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een boekjaar is de periode waarover een financieel verslag loopt. Het jaarverslag en de jaarrekening wordt opgemaakt over een boekjaar.

Het boekjaar beslaat over het algemeen 12 maanden, die gelijk kunnen lopen met het kalenderjaar (vanaf 1 januari tot en met 31 december). Een boekjaar kan echter ook een andere periode beslaan (bijvoorbeeld vanaf 1 juli tot en met 30 juni) in dat geval is er sprake van een gebroken boekjaar. Ook mag een boekjaar langer of korter dan 12 maanden zijn, met een maximum van 24 maanden min 1 dag.

Een gebroken boekjaar kan onder meer gunstig zijn als de aard van het bedrijf daarom vraagt, bijvoorbeeld bij seizoenshandel (bijvoorbeeld tuinbouw). Door het boekjaar in die sector gelijk te laten lopen met de productiecyclus kunnen kosten, opbrengsten en afschrijven per seizoen toegekend worden, en niet per kalenderjaar. Ook onderwijsinstellingen (die werken met schooljaren, bijvoorbeeld 2011-2012) kunnen zo beter inzicht krijgen in de uitgaven per boekjaar.

Voor bedrijven is het noodzakelijk het boekjaar te vermelden in hun statuten. Het veranderen van een boekjaar kan dus alleen wanneer de statuten worden aangepast.

Zie ook[bewerken]