International Airlines Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
International Consolidated Airlines Group, S.A.
British Airways Iberia aircraft tails BA IB.jpg
Oprichting Januari 2011 na de fusie tussen British Airways en Iberia
Sleutelfiguren Antonio Vázquez, Voorzitter
Willie Walsh, CEO
Hoofdkantoor Londen, Verenigd Koninkrijk(Operatief Hoofdkantoor), Madrid, Spanje(Zetel)
Werknemers 59.484 (2014)
Producten Luchtvervoer van passagiers en vracht.
Omzet Gestegen € 20,170 miljard (2014)
Winst Gestegen € 1,003 miljard (2014)
Website [1]
Portaal  Portaalicoon   Economie

International Consolidated Airlines Group SA (IAG) is een Brits-Spaanse multinationale luchtvaartonderneming onder Spaans recht. Het ontstond in januari 2011 na een fusie tussen British Airways en Iberia, respectievelijk de nationale luchtvaartmaatschappijen van Groot-Brittannië en Spanje.

IAG heeft haar zetel in Madrid en haar operationele hoofdkantoor in Londen. De bestuursvergaderingen vinden in Madrid plaats. Het is de zevende grootste luchtvaartmaatschappij ter de wereld in termen van omzet. IAG heeft een primaire notering aan de London Stock Exchange, de IBEX-35 en de FTSE 100 sinds 24 januari 2011. Verder heeft het secundaire noteringen op de beurzen van Madrid , Barcelona, Bilbao en Valencia.

In januari 2015 nam Qatar Airways een aandelenbelang van 9,99% in IAG.[1] De transactiesom is niet bekend geworden, maar op basis van de slotkoers van IAG op de dag dat dit bekend werd gemaakt, is het belang £ 1,15 miljard waard.[1] Qatar Airways kan het belang in IAG in de toekomst verder vergroten.[1]

Op 17 januari 2014 had IAG een vloot van 412 vliegtuigen. Er lopen 150 bestellingen voor nieuwe toestellen. Ook zijn er nog 110 opties. IAG vliegt naar meer dan 200 bestemmingen.

Naast British Airways en Iberia maken ook enkele andere luchtvaartmaatschappijen deel uit van IAG, waaronder de opkomende Spaanse prijsvechter Vueling Airlines. Vrachtvervoerders British Airways World Cargo en Iberia Cargo zijn ook samengegaan in IAG Cargo.

Divisies, dochterondernemingen en franchises[bewerken]