Icelandair

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icelandair
IATA

FI

ICAO

ICE

Roepletters

ICEAIR

Icelandair op Schiphol
Icelandair op Schiphol
Opgericht 1937
Hubs Luchthaven Keflavík
Vloot 27 vliegtuigen
Bestemmingen 40
Frequentflyer-programma Saga Club
Moederbedrijf Icelandair Group
Hoofdkantoor Luchthaven van Reykjavik, Reykjavik, IJsland
Sleutelfiguren Birkir Hólm Guðnason (CEO)
Website www.icelandair.com
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Icelandair is de belangrijkste luchtvaartmaatschappij van IJsland. Het bedrijf maakt internationale vluchten vanuit zijn thuisluchthaven, Keflavík.

Geschiedenis[bewerken]

De luchtvaartmaatschappij werd in 1937 gesticht onder de naam Flugfélag Akureyrar. Ze had haar basis toen in Akureyri, een stad in het noorden van IJsland. In 1943 verhuisde de luchtvaartmaatschappij naar de hoofdstad Reykjavik, waarbij haar naam veranderde in Flugfélag Íslands.

Icelandair Boeing 757-200

In 1944 kreeg Flugfélag Íslands concurrentie van een nieuwe luchtvaartmaatschappij, Loftleiðir, ook bekend onder de naam Icelandic Airlines. In 1945 begon Flugfélag Íslands met vluchten naar Largs in Schotland, de eerste internationale bestemming voor een IJslandse luchtvaartmaatschappij. Ze gebruikten een watervliegtuig, de Consolidated Catalina, voor deze vluchten. In 1947 begon ook Loftleiðir met internationale vluchten. In 1953 begon Loftleiðir met vluchten naar Noord-Amerika.

In 1973 fuseerden de twee maatschappijen. Aanvankelijk werd voor het nieuwe bedrijf de naam Flugleiðir gebruikt, een combinatie van de namen van de oorspronkelijke bedrijven. In 1979 werd de naam veranderd in het huidige Icelandair. In 2012 vierde de luchtvaartmaatschappij haar 75-jarig bestaan.

Aanvankelijk gebruikte Icelandair DC-8s voor hun internationale routes. In de negentiger jaren werden deze vervangen door Boeing 757s.

Huidige situatie[bewerken]

Icelandair is de nationale luchtvaartmaatschappij van IJsland.

Verhoudingsgewijs is Icelandair een grote luchtvaartmaatschappij voor een klein land met maar 300 000 inwoners. Dit is te verklaren door het grote aantal passagiers reizend van Noord-Amerika en Europa en omgekeerd, die in IJsland overstappen. Icelandair onderhoudt regelmatige vliegverbindingen van de luchthaven Keflavík naar 5 steden in Canada van af 16 mei, 11 steden in de Verenigde Staten, en ruim 20 steden in Europa, waaronder Amsterdam en Brussel.

Vroeg iedere morgen, op ongeveer dezelfde tijd, landen alle vliegtuigen vanuit Canada en de Verenigde Staten, waarna er voor een paar uur een enorme drukte is van passagiers die overstappen op vliegtuigen die gereed staan om naar de Europese bestemmingen te vertrekken.

In de namiddag komen deze vliegtuigen weer allemaal terug met nieuwe passagiers, die voor het grootste deel overstappen op vliegtuigen die gereedstaan om naar de Noord-Amerikaanse bestemmingen te vliegen. De rest van de dag is het erg rustig op de luchthaven. De volgende dag herhaalt hetzelfde proces zich. Door dit efficiënte systeem kan Icelandair zijn vliegtuigen bijna voortdurend in de lucht houden en een hoge bezettingsgraad handhaven. Daardoor kan het bedrijf goedkope tarieven aanbieden aan reizigers tussen Noord-Amerika en Europa en vice versa.

Icelandair is een van de negen bedrijven van de Icelandair Group. De groep is de spil van de snelgroeiende toeristenindustrie in IJsland, en omvat Icelandair, Icelandair Cargo, Icelandair Hotels, Icelandair Ground Services, Icelandair Shared Services, Air Iceland, Iceland Travel, Loftleidir-Icelandic en VITA.

Bestemmingen[bewerken]

Icelandair biedt lijnvluchten vanuit haar hub Keflavik Airport aan naar:

Vloot[bewerken]

De vloot van Icelandair bestaat uit de volgende vliegtuigen:

Vloot Icelandair
Vliegtuig In dienst Bestellingen Passagiers
(Business/Economy)
Boeing 737 MAX 8 0 9 153
Boeing 737 MAX 9 0 7 172
Boeing 757-200 24 0 183 (22/161)
Boeing 757-300 1 0 222 (22/200)
Boeing 767-300 1 11 Te bepalen
Totaal 25 18

Reisklasses[bewerken]

Icelandair kent drie reisklasses: Economy Class, Economy Comfort Class en Business Class.

Trivia[bewerken]

De andere (nationale) luchtvaartmaatschappij van IJsland is Air Iceland.

Externe link[bewerken]

Bron[bewerken]