Ísafjörður

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ísafjörður
Plaats in IJsland Vlag van IJsland
Ísafjörður
Ísafjörður
Situering
Regio Westfjorden
Coördinaten 66° 4′ NB, 23° 7′ WL
Algemeen
Inwoners (2009) 2.742
Foto's
Ísafjörður
Ísafjörður
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Ísafjörður (ijsfjord in het IJslands) is de hoofdstad van de IJslandse regio Westfjorden (Vestfirðir). Met een bevolking van ongeveer 2.740 inwoners is Ísafjörður de grootste stad van de Westfjorden. Verder behoren ook de plaatsen Hnífsdalur, Flateyri, Suðureyri en Þingeyri tot de gemeente Ísafjarðarbær. Het stadje is gelegen op een zanderige uitloper, in het IJslands eyri genoemd, in het Skutulsfjörður fjord (vroeger heette het dan ook Eyrarhreppur). Handelaars vestigden zich hier in 1569 en het werd het belangrijkste handelspunt voor met name de Denen. Het in 1734 gebouwde Tjöruhúsið is nu het oudste nog bestaande huis op IJsland. Dit huis is een onderdeel van het maritiem museum. In het jaar 1786 kreeg Ísafjörður stadsrechten.

Straat in Ísafjörður

Ísafjörður is via een weg verbonden met Bolungarvík dat 15 km verder naar het noordwesten ligt en met een klein stadje Súðavík in het oosten. De Breiðadals-og Botnsheiðagöng (Breiðadals-og Botnsheiðar Tunnel) leidt naar de kleine stadjes Flateyri en Suðureyri en verder naar het zuiden. Ísafjörður heeft ook een luchthaven met regelmatige vluchten naar Reykjavík.

De visserij is de belangrijkste economische sector in Ísafjörður. In de haven varen ook veerboten uit naar de naburige dorpen en ook grotere cruise schepen vol toeristen die de regio komen bezoeken leggen aan in de haven van Ísafjörður.

Ondanks de kleine bevolking en historische isolatie van de rest van het land ademt het stadje een echte stedelijke sfeer uit. Ísafjörður heeft een muziekschool en een ziekenhuis. Het gebouw van het oude ziekenhuis dient nu om het culturele centrum met bibliotheek te huisvesten. In de Aðalstræti (Hoofdstraat) is de kunstgalerij Slunkariki, waar zowel werken van internationale als IJslandse artiesten worden getoond. De laatste jaren staat het kleine stadje in de rest van IJsland bekend voor zijn alternatieve muziekscene en er is een jaarlijks festival: Aldrei fór ég suður, hetgeen zoiets als Nooit ging ik weg (naar het zuiden c.q. Reykjavík) betekent.

Naast het centrum van de stad bevindt zich Jónsgarður, een klein en bebost stadspark dat behoort tot de oudste op IJsland - het werd al in 1922 geopend.[bron?] Ook ligt er op een aantal kilometer ten zuiden van Ísafjörður een wat groter bos Tunguskógur, wat vrij uniek is in de westfjorden en eigenlijk in heel IJsland. In 1950 begon men met het planten van bomen, terwijl al in 1945 Skógræktarfélag Ísafjarðar werd opgericht (organisatie van bebossing)

Ísafjörður in 1977
Inwonersaantallen van Ísafjörður.
1801 19
1860 218
1901 1.085
1995 3.500
2007 3.940

Bezienswaardigheden[bewerken]

Faktorshús uit 1765
  • Ísafjarðarkirkja, grote kerk in het centrum, dateert uit 1995. De vorige kerk op deze plek kwam uit 1863, maar brandde in 1987 volledig af.
  • Gamla Sjúkrahúsið, oftewel het oude ziekenhuis, mooi en oud gebouw uit 1925
  • Faktorshús, huis in het centrum uit 1765
  • Tjöruhús, oudste nog bestaande huis op IJsland uit 1734
  • Póstur og Sími, het postkantoor in het centrum
  • Hvítasunnukirkja, andere kerk in het centrum
Postkantoor (Postur og Sími)
Hvítasunnukirkja

Bekende personen[bewerken]

Geboren[bewerken]

Externe links[bewerken]