Luchthaven Oslo Gardermoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Luchthaven Oslo
Oslo lufthavn
Logo
Luchthaven Oslo Gardermoen
IATA: OSL ICAO: ENGM
Algemene informatie
Opgericht 8 oktober 1998
Type Publiek en militair
Eigenaar Oslo Lufthavn AS dochtermaatschappij van Avinor AS
Plaats Oslo
Hoogte 208 m
Coördinaten 60° 12′ NB, 11° 6′ OL
Website http://www.osl.no/
Locatie in Noorwegen
Luchthaven Oslo Gardermoen (Noorwegen)
Luchthaven Oslo Gardermoen
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
01R/19L 45 x 2950 m Asfalt
01L/19R 45 x 3600 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Vliegveld Oslo
Nieuwe terminal

Luchthaven Oslo (Noors: Oslo lufthavn; ICAO: ENGM IATA: OSL) is de grootste internationale luchthaven van Noorwegen en de belangrijkste luchthaven van Oslo. De luchthaven ligt bij het plaatsje Gardermoen in de gemeente Ullensaker ca. 50 km ten noorden van Oslo. De luchthaven had meer dan 19 miljoen passagiers in 2007. En meer dan 27 miljoen passagiers in 2017. Op deze luchthaven zijn ook de C-130 Hercules-transportvliegtuigen van de Koninklijke Noorse luchtmacht gestationeerd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vlucht op Gardermoen vond plaats in 1912. De luchthaven was toen een militaire basis van het Noors-Deense leger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het vliegveld gebombardeerd door de invallende Duitse troepen. De Duitsers herbouwden al snel het vliegveld en rustten het uit met twee landingsbanen van 2000 m. Na de Tweede Wereldoorlog werd de luchthaven eveneens gebruikt voor chartervluchten en intercontinentale vluchten. De landingsbaan van de toenmalige luchthaven Fornebu was namelijk te kort om intercontinentale vluchten te ontvangen en er waren te weinig slots beschikbaar. De capaciteitsproblemen op Fornebu Airport en de onmogelijkheid om de luchthaven uit te breiden zorgden ervoor dat de Noorse overheid op zoek moest gaan naar een plaats om een nieuwe luchthaven te bouwen. Op 8 oktober 1992 werd beslist om de nieuwe luchthaven op te trekken in Gardermoen.

Een nieuwe maatschappij Oslo Lufthavn AS werd opgericht om de Gardermoen en Fornebu uit te baten. De nieuwe luchthaven werd meteen uitgerust met een HST-spoorlijn, de Gardermobanen. Via deze spoorlijn konden de treinen met een snelheid van 210 km/u sporen tussen Oslo Sentralstasjon en de luchthaven. Op 8 oktober 1998 werd de luchthaven van Gardermoen in gebruik genomen en werd de luchthaven van Fornebu gesloten voor het verkeer.

Infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

De luchthaven heeft slechts één terminal. De capaciteit van deze terminal is bijna volledig bereikt en daarom heeft Avinor beslist om een tweede terminal te bouwen tegen 2012. De bestaande terminal zal daarenboven verder worden uitgebreid zodat de luchthaven jaarlijks 28 miljoen passagiers zou kunnen ontvangen. De definitieve goedkeuring van de uitbreiding zal in het voorjaar van 2009 worden gegeven.

Oslo Airport, Gardermoen beschikt over twee parallelle landingsbanen: 01R/19L en 01L/19R.

Bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Auto[bewerken | brontekst bewerken]

Met de auto is de luchthaven van Oslo Gardermoen te bereiken via de E6 autosnelweg. Er zijn parkeerplaatsen voor 11.400 voertuigen.

Trein[bewerken | brontekst bewerken]

De luchthaven heeft een eigen treinstation aan de spoorlijn ingebouwd in de luchthaventerminal. De Airport Express Train spoort van hieruit zes maal per uur naar Oslo in 19 minuten. Er zijn ook regelmatig verbindingen naar Skien, Lillehammer, Trondheim en Sandefjord TorpAirport met de Noorse spoorwegmaatschappij NSB.

Bus[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende busdiensten naar Oslo en andere gemeenten in de buurt. Er is eveneens een Airport Express Coach die naar Oslo gaat.

Taxi[bewerken | brontekst bewerken]

In de aankomsthal is er een 'taxi information desk' waar je terecht kan met vragen over de verschillende taxi-diensten op de luchthaven. De taxistandplaatsen bevinden zich bij de uitgang van de aankomsthal.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]